Русия ще откаже да приеме плащане за доставки на природен газ във валути, които са се компрометирали, включително долари и евро, и ще премине към плащания в рубли. Това обяви руският президент Владимир Путин в сряда на среща с правителството, цитриран от руските информационни агенции.

"Реших в най-кратки срокове да прилагам набор от мерки за преводите по плащания — нека започнем с това — за нашия природен газ, доставян на така наречените неприятелски страни, за руски рубли", каза президентът.

Тоест, обясни Путин, се планира да се изоставят всички компрометирани валути при подобни изчисления.

Президентът се обърна към Банката на Русия (централната банка) и правителството с указание да определят процедурата за финансови транзакции с Европа в рубли, като даде срок от една седмица.

Путин също така инструктира на "Газпром" да се даде нареждане за бързото прехвърляне на всички договори за доставки на газ в рубли.

Това е втора серия в опитите на руския президент да наложи рублата, чиято цена рухна в последните месеци. В началото на март Путин въведе специална процедура за плащания на кредитори от държави, наложили санкции срещу Русия - т. нар. неприятелски държави. Руският бизнес ще може да погасява дълговете си в рубли. Така че властите се опитват да избегнат неизпълнение по облигации, които Роснефт, Газпром и други компании скоро ще трябва да изплатят. Но както и при кредитните споразумения (по емисиите еврооблигации), така и при доставките на газ, договорите се сключват в "компрометирана" валута (щатски долари) и неизпълнението им ще доведе до съдебни искове, а превалутиране в рубли едва ли ще бъде прието от купувачите.

Руските агенции съобщават, че след нареждането на Путин борсовата цена на природния газ в Европа се е повишила до почти 1350 долара за 1000 кубически метра. 

България, която е в списъка с неприятелски държави, има договор с "Газпром" до края на годината. Българското правителство предлага ЕС като цяло да договаря доставките на газ и засега не смята да преговаря за нов договор с руския монополист (според изявленията на вицепремиера Асен Василев). Работодателските организации обаче настояват "Булгаргаз" да сключи нов договор с "Газпром".

ЕС доставя 40 на сто от необходимия му природен газ от Русия и засега предвижда постепенен отказ от руските изкопаеми горива.