България ще плаща за в бъдеще в рубли доставката на руски газ от "Газпром", стана ясно от коментар на енергийния министър Александър Николов на извънреден брифинг в Министерския съвет. Повод за коментара му стана огласеното от днес нареждане на руския президент Владимир Путин разплащанията за природен газ да се извършват само в рубли.

"Не е застрашена доставката. Има финансов контрагент, който може да изпълни транзакцията в рубли", гарантира българският министър на енергетиката Александър Николов.

"Сценарият е разгледан вече", издаде той, че сме били подготвени за подобен развой на събитията. "

"Не подлежат на риск плащанията по съществуващия договор", категоричен беше Александър Николов.

Плащането за доставки на природен газ във валути, които са се компрометирали, включително долари и евро, ще премине към плащания в рубли, обяви по-рано днес руският президент Владимир Путин в сряда на среща с правителството.

"Реших в най-кратки срокове да прилагам набор от мерки за преводите по плащания — нека започнем с това — за нашия природен газ, доставян на така наречените неприятелски страни, за руски рубли", каза той.

Путин се обърна към Банката на Русия (централната банка) и правителството с указание да определят процедурата за финансови транзакции с Европа в рубли, като даде срок от една седмица.

Путин също така инструктира на "Газпром" да се даде нареждане за бързото прехвърляне на всички договори за доставки на газ в рубли в опит да наложи родната си валута.

Очаква се лидерите на ЕС, които се събират утре за среща на върха, да обсъдят руското искане т. нар. "неприятелски" държави да плащат за получения природен газ от Русия в рубли, заяви високопоставен представител на ЕС, цитиран от Ройтерс.

"Това може да се обсъди", е казал той и е допълнил, че лидерите ще преценят доколко искането на Москва ще застраши ефикасността на европейските санкции, наложени на Москва заради инвазията й в Украйна.