В западната ни съседка реагираха на изказвания от българска страна, че няма да се подписва нов договор с "Газпром" (действащият изтича в края на годината) и че се търсят алтернативи за замяна на руския газ. Всъщност ако има такова крайно решение, то ще е координирано с ЕС, тоест ще е общностно, както каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Сърбия получава повече от 10 млрд. куб. метра газ на година, пренасян чрез продължението на газопровода "Турски поток" ("Балкански поток") през България.

Вучич: Какво искат българите си е тяхна работа

Сръбският президент Александър Вучич каза, че спирането на вноса на руски газ не може лесно да се осъществи, тъй като по думите му няма достатъчно газ от Каспийско море, съобщават сръбски медии, на които се позова БТА.

Коментарът на сръбския държавен глава бе в отговор на журналистически въпрос във връзка със съобщения, че България може да спре да внася руски газ.

Ние казваме, че искаме руски газ от "Турски поток" и плащаме транзитна такса. Това, което българите искат, си е тяхна работа. За нас е добре, ако може да има и друг газ, изтъкна вчера Вучич, като допълни, че при сегашната истерия по света не е възможно да се водят рационални разговори, а е по-добре да мине известно време.

Той съобщи, че Сърбия ще разговаря с руския газов гигант "Газпром" във връзка с нов договор за руски газ.

Идват летните месеци и с тях по-ниското потребление на енергоносители. От 1 май трябва да се подготвим за следващата зима, тъй като ни чака тежка зима. Германците вече се подготвят за идната зима, каза още Вучич.

Шефът на "Сърбиягаз": Българите се самозалъгват 

Директорът на сръбската компания "Сърбиягаз" (Srbijagas) Душан Баятович е на мнение, че и дума не може да става България да спре доставките на газ от Русия, пише в."Вечерне новости".

Изявленията на български официални представители за това, че може да не бъде продължен договорът за покупка на руски газ e самозалъгване, тъй като няма откъде да пълнят газопровода освен от Русия, коментира Баятович.

По думите му България не може да спре да купува руски газ, тъй като ще остане без синьо гориво.

Това са политически изказвания. Резултат от натиска върху България, а след това и върху Сърбия и Унгария, каза Баятович.

Той отбеляза, че в момента Сърбия "тегли" газ от две посоки - 50-60 процента от "Балкански поток" през България, а част от газа идва в Сърбия от Унгария. Той посочи, че за страните от Европа руски газ се доставя без прекъсване през Украйна.

Сръбски специалисти: България вероятно няма да врътне единственото си кранче

В прекъсването на доставките по "Балкански поток" не вярват и сръбските специалисти, тъй като последиците за България биха били прекалено големи и дълготрайни, отбелязва "Вечерне новости". Според сръбски икономисти и енергийни специалисти България няма алтернативни доставки на синьо гориво и вероятно няма да врътне единственото си кранче. Освен това те отбелязват, че от поне седем години българите не успяват да осъществят алтернативен маршрут за доставка на газ.

Ако все пак се стигне до спиране на газа, според тях Сърбия би имала проблем, тъй като единственият начин страната да се снабдява със синьо гориво е през Украйна и Унгария и "Балкански поток" през България.