За колко дни имаме природен газ в хранилището в Чирен? Разчетите на "Булгартрансгаз", които го стопанисват, сочат, че ако днес руските доставки спрат, горивото там ще стигне за не повече от месец, и то при ограничено ползване.

"Вчера потреблението у нас е било около 11 млн. кубични метра и оттук нататък се вижда по всяка точка общо колко е влязло в системата", заяви пред bTV изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Той добави, че редовно проверява тече ли газът от Русия. "Не само като се будя, но и преди да си легна. Имаме система, която следи и количествата и налягането на почасова база - това и преди да се легна, и след като стана го проверявам, дори понякога и през нощта", добави той.

В момента в хранилището има около 100 млн. кубични метра синьо гориво. При спиране на руския газ ще се задейства план за извънредни ситуации и ще се наложи ограничителен режим. Газ ще се насочва основно към топлофикациите и газоразпределителните дружества, които обслужват битови потребители и само за ключови предприятия.

"Считам, че бихме могли най-уязвимите клиенти със съответните ограничения и за тях да ги осигурим в рамките на 30 дни", добави Малинов.

Ако се стигне до спиране на руските доставки, ще се мисли и за купуването на втечнен газ от Гърция и Турция. Той обаче при всички случаи ще поскъпне значително при подобно сътресение на пазара. В тези сепаратори течната фаза се отделя от газообразната при добива от сондажите. За разширяването на Чирен се говори вече 10 години, но реални стъпки се правят едва сега. Капацитетът на газохранилището в момента е 550 млн. кубични метра. Очаква се след разширението той да се увеличи двойно и да достигне 1 млрд. кубични метра. Това обаче ще стане през 2024 г.

Делян Добрев: Манипулират данните за "Чирен", кажа ли за "Булгаргаз", колите на Рашков ще ме чакат пред нас

"Много говорят, а нищо не правят. В случая с "Газпром" и с търсенето на друг доставчик се случва същото. Ако те искат да не преподпишат договора или да спрем да купуваме газ от "Газпром", трябва по най-бързия начин да запазят капацитет в терминала за регазификация в Гърция, защото има 2 източника, от които може да получим газ - "Газпром" и втечнен газ", каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в Европа не стигат терминалите за регазификация.

"Европа има терминали на регазификация около 200 млрд. кубика, от които се използват около 140. Около 70-80 млрд. кубика има свободни, а в същото време ние внасяме от Русия 150 млрд. кубика. Ако напълним всички терминали в Европа на максимум и те работят денонощно, на Европа няма да ѝ стигнат около 80 млрд. кубика, за да замени руския газ", коментира народният представител.

Попитан какво се случва със съмнителните сделки, които прави "Булгаргаз", той отговори: "Днес новият шеф каза, че са проверили сделките и те са съвсем изрядни. Ако е така, защо не ги публикуват? Защо не кажат кои са купувачите и кои са продавачите? Ние имаме информация, но не мога да я кажа, защото те я засекретиха, а ако я кажа - колите на Рашков ще ме чакат пред вкъщи. Но искам да попитам има ли представители на кабинета, които участват в тия търговски фирми? Научих, че са станали трима."

Той поясни, че капацитетът на "Чирен" продължава да се празни. "Доколкото разбрах, манипулират данните за "Чирен", защото във всяко едно ценово заявление от страна на "Булгаргаз" към КЕВР вписват, че ще използват целия наличен газ в "Чирен", защото той е по-евтин. Но те не го използват, вземат газ от тръбата, който е по-скъп", коментира депутатът.

Васил Велев за изтичащия договор с "Газпром": Да не плюем в стария кладенец, преди да сме изкопали новия

"Вероятно в момента, заради войната в Украйна, не е възможно да се поднови договора с "Газпром", но няма нужда и да се декларира, че няма да се подновява, защото ние сме в поособена ситуация, спрямо останалите европейски страни, тъй като сме единствената страна, чийто договор изтича в края на годината. Другите страни имат дългосрочни договори, на нелоши цени някои от тях. Т.е. трябва да сме малко по-обрани, за да не всяваме допълнително напрежение и да лишаваме от перспектива икономиката, защото ако няма да има дългосрочен договор трябва да има яснота как ще се снабдяваме с газ, по какви маршрути, резервирали ли сме капацитети, осигурили ли сме количества, на каква цена". Това каза по bTV Васил Велев - председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал у нас. "Този азерски газ, договорен през септември, не може да замени цялото количество, дори да приемем, че ще купуваме газ от някой друг, т.е. опосредствено. И преди да изкопаем нов кладенец, казват източните мъдрости, не трябва да плюем в стария. Трябва да има сигурност на доставките и да има перспектива не само като количества, но и като цени и затова работодателските организации се обърнахме с писмо до премиера", уточни Велев.