Европейският съюз се стреми да си гарантира доставки на повече втечнен природен газ от САЩ през следващите две зими, съобщи председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен преди срещата й с президента Джо Байдън, цитирана от Ройтерс и БТА.

"Утре ще обсъдя с президента Байдън как да поставим акцента върху доставките на втечнен газ от САЩ за Европа през следващите месеци", заяви Фон дер Лайен пред Европейския парламент в Брюксел. "Надяваме се да получим гаранции за повече доставки за следващите две зими".

Очаква се Байдън да обяви съвместни действия за подобряване на европейската енергийна сигурност и за намаляване на европейската зависимост от руски петрол и природен газ.

На срещите в Брюксел премиерът Кирил Петков ще представи пред европейските лидери още в първия ден на заседанието българските предложения за общи покупки на ЕС на природен газ, таван на цените и намаляване на акциза на горивата. Тези мерки ще доведат до понижаване на тежестта, оказвана от цените на горивата, електроенергията и газа върху икономиките на Евросъюза. България пое инициативата по тази важна за всички европейски граждани дискусия, тъй като решението трябва да е общо, се казва в съобщение на правителствената пресслужба.

"Ако цената, която се договори, е над 50 евро на мегаватчас, заедно да направим солидарен механизъм и заедно да намалим тези нива до 50 евро на мегаватчас", каза по-рано в сряда Кирил Петков.