Москва ще положи усилия да реши проблемите на Сърбия с плащането по газови договори с Русия в руски рубли. Преминаването към разплащане в рубли естествено създава проблеми за страните, неприятелски спрямо Русия, заяви днес Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС и БТА.

Президентът на Сърбия Александър Вучич "е прав, това наистина може да е проблемна ситуация", призна Песков. Той обърна внимание, че "България в случая направи неприятелски стъпки, враждебни стъпки спрямо Русия". "Затова ще й се наложи (да купува газ) за рубли, иска-не иска, харесва й или не й харесва", добави Песков.

"Но същевременно това не важи за Сърбия. Това е проблем, който предстои да бъде решен, и естествено тревогите на Сърбия ще бъдат за нас на първо място и приоритетни", увери Песков.

Сръбският президент Александър Вучич нарече решението на Русия да преобразува плащанията за газ в рубли проблем за света. Той също така каза, че много малки държави в Европа, които нямат собствен газ и петрол, са изцяло зависими от вноса и за повечето от тях решението на Москва "ще бъде непоносимо".

Докато за България плащането в рубли се оказа безпроблемно, както се разбра от думите на енергийния министър Александър Николов. Такъв сценарий е бил обсъждан и изходът намерен - финансов контрагент в София може да извършва транзакции в рубли.