Основателят на фалиралата криптоборса Еф Ти Екс (FTX) Сам Банкман-Фрайд е обвинен от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) за това, че е организирал схема за измама на инвеститори, която американските регулатори оприличиха с "къща от карти", съобщиха световните агенции и БТА.

Според Комисията по ценните книжа и борсите Банкман-Фрайд е набрал повече от 1,8 милиарда долара от капиталови инвеститори от май 2019 г. насам, като е представял Еф Ти Екс като безопасна и отговорна платформа за търговия с крипто активи. Също така предприемачът е скрил, че борсата му е отклонявала клиентски средства към своя филиал на крипто хедж фонд "Аламида Рисърч" (Alameda Research). Чрез тези средства са правени необявени рискови инвестиции, "разкошни покупки на недвижими имоти" и политически дарения, посочиха в изявление от американския регулатор.

Очаква се по-късно във вторник да бъдат представени отделни обвинения от прокуратурата на Южния окръг на Ню Йорк и Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC).

Представители на Банкман-Фрайд не отговориха на запитване на Ройтерс за коментар по темата.

"Твърдим, че Сам Банкман-Фрайд е построил къща от карти на основата на измама, като същевременно е казал на инвеститорите, че това е една от най-безопасните сгради в крипто (бранша)", обясни председателят на Комисията по ценните книжа и борсите Гари Генслер.

Банкман-Фрайд беше арестуван в понеделник вечерта на Бахамските острови, и се очаква да се яви пред магистрат днес, което би било първата му публична изява след колапса на Еф Ти Екс. Борсата за крипто активи обяви фалит през ноември, след като се опитваше да набере средства заради проблеми с ликвидността си, заради паническото теглене на около 6 милиарда долара от платформата само в рамките на 72 часа.

Деймиън Уилямс, прокурорът за Южния окръг на Ню Йорк, каза снощи, че арестът на Банкман-Фрайд е извършен по искане на американското правителство. Същевременно главната прокуратура на Бахамите заяви, че очаква той да бъде екстрадиран в САЩ.

Полицейските органи на карибската държава съобщиха, че той е бил арестуван заради "различни финансови нарушения срещу законите на Съединените щати, които също са нарушения" и на Бахамите.

Обвиненията дойдоха само часове преди крипто бизнесмена да даде показания пред Конгреса на САЩ относно срива на борсат му.

30-годишният предприемач основа Еф Ти Екс през 2019 г., по време на бума на търсенето на криптовалути, и я изгради в една от най-големите борси за цифрови токени в света. Преди година "Форбс" определи нетното му състояние на 26,5 милиарда долара. Той заделяше значителни финансови средства за политически кампании в САЩ, медии и различни други начинания.