Фалиралата борса за търговия с криптоактиви FTX дължи над 3 милиарда долара на най-големите си кредитори, разкрива компанията в документи, подадени в съда през уикенда, предаде Асошиейтед прес.

Списъкът с 50-те най-големи необезпечени вземания, предявени срещу FTX, дава възможност на обществеността за първи път да се запознае с количеството пари, които фирмите на Сам Банкмън-Фрийд е възможно да дължат на неговите клиенти. Най-значителният иск е за над 226 милиона долара.

Имената, адресите и всякаква друга информация, свързана с вносителите на исковете, не е оповестена съгласно решение на съда.

Базираната на Бахамските острови FTX започна процедура по несъстоятелност в САЩ на 11 ноември, след като призна, че е използвала средства на свои клиенти, за да покрива губещи инвестиции на компанията на Банкмън-Фрийд за крипто търговия "Аламида Рисърч" (Alameda Research).

Откакто борсата за търговия с криптовактиви е обявена в несъстоятелност, юристите, на които е възложено да оценят последиците от фалита, я описват в съдебните документи като "компания, в която не се фокусират много върху контрола на бизнес рисковете и са готови да използват фирмени средства, за да плащат за лични покупки на служителите си", отбелязва АП.