Биткойнът отчете най-доброто начало на годината от 2012 годината, поскъпвайки с близо 21 процента от 1 януари, информира Си Ен Би Си.

Тази сутрин най-популярната дигитална валута се котираше за около 8667,33 долара.

Според експерти поскъпването, отчитано напоследък, се дължи на пускането на опции за търговия с фючърси на биткойни от борсовата група Си Ем Ей (CME Group), както и на т. нар. халвинг, който ще настъпи през май.

Халвингът на практика ще забави значително предлагането на нови биткойни и по този начин ще свие пазара.

През декември 2017 г. биткойнът достигна исторически максимум от близо 20 000 долара, но след това поевтиня до малко над 3000 долара през декември 2018 година

Други дигитални валути като етериум и XRP последваха тенденцията и за първите две седмици на 2020 г. поскъпнаха с над 20 процента.

Несигурността около Иран, комбинирана с положителния ефект от пускането на опциите на Си Ем Ей бяха силни катализатори за поскъпването на биткойна, отбеляза експерт.

Технически фактори като предстоящия халвинг също повлияват цената.

Така наречените "миньори" на биткойни, разполагащи с мощни компютри, се конкурират в разрешаването на сложни математически задачи за валидиране на трансакциите с биткойни. Който спечели надпреварата бива "възнаграден" с дигитална валута. На всеки четири години тази "награда" се намалява наполовина, за да се избегне опасността от инфлация. До май 2020 г. възнаграждението отново ще бъде свито, до 6,25 нови биткойна на миньор. По този начин на практика ще се намали предлагането на нови дигитални пари на пазара. Този механизъм е заложен в основния код на биткойна. Предишните халвинги обаче бяха преди голямото поскъпване на валутата.

Предполагам, че повечето обикновени хора не са запознати с това и когато цените пак започнат да растат, отново ще има масов интерес към биткойна както по-рано, прогнозира Виджай Айяр, ръководител за Азия на борсата за криптовалути Луно (Luno).

По думите му цена на биткойна от 15-16 000 долара е "разумна цел" до края на годината.