Германският министър на икономиката Роберт Хабек призова своите сънародници да намалят консумацията на енергия, след като "Газпром" започна да намалява доставките на руски газ за Федералната република, информира ДПА.

Руският енергиен гигант обяви, че максималният обем синьо гориво, който ще доставя дневно в Германия по газопровода "Северен поток-1"е 67 млн. куб. м. Това е спад с около 60 процента, само в рамките на два дни. Намаляването на газовите доставки идва в момент, когато европейските страни се опитват да се освободят от енергийната си зависимост от Русия на фона на войната в Украйна, отбелязва ДПА.

Руският монополист "Газпром" обоснова ограниченото подаване на газ със забавена доставка на оборудване от "Сименс енерджи" (Siemens Energy). 

Германската компания обяви, че една от газовите турбини за "Северен поток 1" неотдавна е била ремонтирана в Канада, но не може да бъде транспортирана до Европа заради санкциите срещу Русия.

"Преди всичко не трябва да позволим на Путин да ни разедини", заяви германският министър на икономиката във видеообръщение, публикувано в социалната мрежа "Туитър" (Twitter). "Всеки спестен киловат ще ни помогне в тази ситуация", категоричен е Хабек.

Политикът на Зелените настоя, че доставките на газ за Германия са сигурни. Въпреки това, каза той, "текущата ситуация също така показва, че пестенето на енергия е повелята на дена".

Вчера Хабек каза, че намалените руски доставки по "Северен поток-1" са политически мотивирани, а не технически обосновани. По думите му всичко една сега започва.

"Северен поток 1"е основният газопровод, по който се осъществяват руските доставки на синьо гориво за Германия. От "Газпром" твърдят, че ограничаването им се дължи и на ремонт на компресорна станция.

Германският национален енергиен регулатор - Федералната агенция за регулация на мрежите (Bundesnetzagentur), обаче оспорва това твърдение на руската енергийна компания, отбелязва ДПА.

През последните седмици Русия прекъсна доставките си на газ за няколко европейски страни заради спор относно валутата на плащане. Москва искаше т. нар. от нея неприятелски страни да плащат в рубли, след като европейските държави отказаха и наложиха санкции на Русия заради войната й в Украйна.