Германия задейства днес втората фаза от тристепенния си план за действия при проблеми с доставките на природен газ, предадоха световните агенции.

Втората фаза - на "повишена готовност" - е разработена за ситуации, при които правителството отчита висок риск от дългосрочен недостиг на снабдяването с газ. Теоретично тя дава възможност доставчиците на комунални услуги да прехвърлят по-високите цени към индустрията и домакинствата, като по този начин понижат търсенето. Най-голямата европейска икономика досега бе от края на март в "първа фаза" на извънредния план.

Правителството днес посочи, че страната е изправена пред криза и предупреди, че постигането на целите за запълване на газовите хранилища преди зимата е застрашено заради намаляващите доставки от Русия, предаде БТА.

Според Берлин решението да обяви "степен на тревога" е взето след свиването на руските доставки от 14 юни насам и запазващите се високи цени на газовия пазар. Третата и най-висока степен по плана е "извънредно положение".

Макар в момента газовите хранилища да са запълнени на 58 процента (по-високо ниво от отчетеното през същия период на миналата година), целта за постигане на 90 процента запълненост до декември няма да бъде постигната без по-нататъшни мерки.

"Ситуацията е сериозна, а зимата ще дойде", каза министърът на икономиката Роберт Хабек.

"Намаляването на газовите доставки е икономическа атака срещу нас от (руския президент Владимир) Путин. Ще се защитаваме срещу това. Сега обаче страната ни ще трябва да извърви труден път", допълни министърът.

"Дори все още да не можем да го усетим: намираме се в газова криза", подчерта той.

Германското правителство уточни, че предварително е информирало европейските си партньори за своето решение.

Хабек призова сънародниците си да намалят потреблението си на газ като част от национално усилия да се спести енергия за зимата, допълва Ройтерс.

Преминаване към втората фаза се очаква откакто миналата седмица руският газов монополист "Газпром" сви доставките по газопровода "Северен поток 1" до едва 40 процента от капацитета на съоръжението.  Тръбопроводът, който е един от основните за доставките на руски газ за Европа, ще бъде затворен за около две седмици от средата на юли за годишна лятна работа и профилактика по него.

Правителството на Германия се опасява, че Русия може да се възползва от годишната "поддръжка" на основния си тръбопровод за износ, за да спре напълно доставките на газ за страната, увеличавайки риска от зимна енергийна криза в най-голямата икономика в Европа, съобщи по-рано "Файненшъл таймс", цитиран от БНР.

Финансовото издание цитира немски длъжностни лица, които изразяват притеснения, че руският държавен газов гигант "Газпром" може да спре напълно доставките на газ, докато "Северен поток 1" е затворен за ремонт, подкопавайки усилията на Германия да запълни газовите хранилища преди началото на зимата.

"Ситуацията с доставките е достатъчно проблемна и без "Северен поток 1" да бъде спрян", посочва един от източниците на "Файненшъл таймс".

При предишни периоди на планирана профилактика на "Северен поток 1" компанията "Газпром" е компенсирала недостига, като е изпращала на Германия повече газ през Украйна или по газопровода "Ямал-Европа" през Полша.

Карстен Роле от германската бизнес конфедерация BDI каза, че при предишни периоди на планирана профилактика на "Северен поток 1" компанията "Газпром" е компенсирал недостига, като е изпращала на Германия повече газ през Украйна или по газопровода "Ямал-Европа" през Полша.

"Но има опасения, че те няма да направят това тази година. Те вече намалиха с 60% газовите потоци през "Северен поток 1" и не компенсираха това чрез увеличени газови потоци през други тръбопроводи", заяви един от източниците на финансово издание.

"Заключението е, че това е враждебен акт", каза Тим Келер, ръководител на немската газова асоциация Zukunft Gas.

Карстен Роле посочи, че "Газпром" може също така да използва планираната поддръжка на "Северен поток 1" като "претекст да спре доставките на газ за много по-дълго време, позовавайки се на различни "технически" причини".

"Каква е гаранцията, че в края на периода на профилактика на газопровода ще получават руски газ?", отбеляза Джеймс Уодъл, анализатор в Energy Aspects.

Немският министър на икономиката Робърт Хабек посочи през уикенда, че Германия ще отвори отново "консервирани" електроцентрали, работещи с въглища, тъй като правителството се опитва да осигури енергийните доставки на страната.

Хабек каза, че не може да изключи допълнително ограничаване на доставките на газ. "Предвид настоящата ситуация, трябва да предположим, че Путин е готов да намали още притока на газ", каза той в сряда.

Досега намаляването на потоците има малко осезаемо въздействие върху доставките на Германия, тъй като потреблението на газ през лятото е само една четвърт или една пета от обема през студените зимни дни. Но това има сериозен ефект върху усилията за запълване на газовите хранилища преди зимния отоплителен сезон.

В момента хранилищата на газ в Германия са запълнени на 58 процента и правителството иска те да бъдат запълнени на 90% до 1-ви ноември. Но поради проблемите със "Северен поток 1" вносителите на газ са принудени да купуват липсващите количества на спот пазара на много по-високи цени.

Те ще бъдат подложени на още по-голям натиск, ако потокът на газ през "Сверен поток 1" и през други тръбопроводи бъде напълно спрян за дълги периоди през лятото.

Дузина страни от Европейския съюз са засегнати от съкращения на доставките на газ от Русия, заяви в четвъртък върховният представител на ЕС по въпросите на климата Франс Тимерманс, предаде Ройтерс.

По думите му десет от 27-те държави членки на ЕС са издали "ранно предупреждение" за проблеми с доставките на газ. Това е първото от трите кризисни нива, идентифицирани в регламентите на ЕС за сигурността на енергийните доставки.