Инфлацията в Германия се увеличи до рекордните 7,9 процента на годишна база през май, съобщи Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis) на сайта си.

Данните потвърждават предварителната прогноза на "Дестатис" за поскъпването на живота в страната.

"За трети пореден месец инфлацията достига до най-високите си нива от обединението на Германия. Основната причина за това продължават да са цените на енергоносителите. Но наблюдаваме и повишение в цените на много други стоки, най-вече на храните", каза ръководителят на Федералната статистическа служба д-р Георг Тийл.

"Подобен висок процент на инфлация за последен път е регистриран в бившата територия на Федералната република през зимата 1973/1974 г., когато цените на горивата се повишиха рязко в резултат на първата петролна криза", каза Тийл.

През март инфлацията в Германия достигна до 7,3 процента, а през април - до 7,4 процента на годишна база.

На месечна база, спрямо април, потребителките цени са се повишили с 0,9 процента.

Защо скачат цените

Причината за високата инфлация в страната е известна: силното покачване на цените за енергията и хранителните продукти.

Цените на енергоносителите се повишиха рязко след началото на войната в Украйна, което оказва съществено влияние върху нивата на инфлацията, отбелязва "Десатис". През май те са скочили с 38,3 процента на годишна база.

Цените на храните в Германия са се увеличили с 11,1 на сто за 12 месеца. Общото поскъпване на стоките в страна е 13,6 процента, а на услугите - 2,9 на сто.

Прогнозата на "Бундесбанк" (Bundesbank) е, че за цялата 2022 г. нивото на инфлацията в Германия ще бъде 7,1 процента.

Германците се презапасяват

Изследване на хановерската фирма за пазарни проучвания "Еpap", проведено през април, показа, че 90 процента от германците се опасяват, че продуктите ще продължат да поскъпват. Заради това много от тях се презапасяват - например с олио, брашно или тоалетна хартия. Затова и в търговската мрежа се стига до дефицит на тези продукти. Жените са по-притеснени от скока на цените, отколкото мъжете, показва още изследването. И още нещо любопитно, писа DW: делът на притеснените от евентуално ново покачване на цените е по-голям, отколкото дела на германците, които се опасяват от дефицит на хранителни стоки.

Изследването на "Еpap" стига до извода, че всеки трети купува повече, отколкото му е необходимо - именно поради опасения от покачване на цените и дефицити. Същевременно цели 81 процента от анкетираните са заявили, че заради празните рафтове не са успели да напазаруват всичко, за което са влезли в магазина.

Ще се стигне ли до стагфлация

Германският финансов министър Кристиан Линднер каза в понеделник, че съществува риск от период на висока инфлация и нисък растеж, което ще доведе до още по-висока инфлация.

Брутният вътрешен продукт на Германия нарасна едва с 0,2% през първото тримесечие на 2022 г. на тримесечна база, като се възстанови от свиването с 0,3% през предходния тримесечен период.

"Стагфлацията е възможен сценарий", каза той по време на конференция на семейни фирми в Берлин.

Линднер (който във вторник, 14 юни, ще се срещне в София с финансовия министър Асен Василев) каза, че на ценовия натиск може най-добре да се противопостави премахване на субсидиите, които преди са били отпускани за поддържане на икономиката, и че Германия и Европа трябва да се върнат към фискалната дисциплина.