Германската икономика устоява на негативните фактори, които й оказват влияние, сред които войната на Русия срещу Украйна, високата инфлация и нарушените вериги за доставки. Това посочва в месечния си доклад германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank), предаде БТА.

Бундесбанк уточнява, че възстановяването на икономиката на страната ще бъде значително по-слабо в сравнение с това, което е посочено в декемврийската й прогноза.

В юнския си доклад централната банка прогнозира, че икономиката на Федералната република ще отбележи растеж от около 2 процента през 2022 г. и около 2,5 процента през 2023 г. През 2024 г. германската икономика ще достигне своя пълен потенциал, прогнозира Бундесбанк.

Германската централна банка очаква през втората половина на тази година да настъпят промени, които ще окажат положително влияние върху икономиката на страната - понижаване до известна степен на цените на енергията, постепенно възстановяване на веригите за доставки, повишаване на търсенето на стоки и услуги в чужбина, както и запазване на нивото на потребление от страна на домакинствата в Германия. Положително въздействие върху икономическия растеж на страната се очаква да окажат и допълнителните средства за отбрана, които правителството на Федералната република отпуска.

От Бундесбанк прогнозират, че средното ниво на инфлацията в Германия през 2022 г. ще бъде 7,1 процента на годишна база. Предвижда се тя намалее до 4,5 процента на годишна база през 2023 г. и до 2,6 процента през 2024 г.

Междувременно Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis) оповести, че производствените цени са поставили нов рекорд през май.

Германските цени на производител (които са предвестник на инфлацията - б.р.) са скочили с 33,6 процента през месец май 2022 г. на годишна база, което е най-голямото им увеличение от 1949 г., информира "Дестатис", цитирана от ДПА и БТА. На месечна база през отчетния месец производствените цени са се повишили с 1,6 процента.

Най-голямо е увеличението при цените на енергийните ресурси - 87,1 процента за една година.

Междинните стоки са поскъпнали през май с 25,1 процента на годишна база, а стоките за всекидневна употреба - с 14,7 процента.

Цените на дълготрайните стоки са се повишили с 9,4 процента, а на основните стоки - с 7,1 процента, което е най-голямото им нарастване на годишна база от 1975 г.