България е сред 15-те държави, които са подписали писмо до Европейската комисия с искане да изготви предложение за общоевропейски таван на цените на едро на природния газ, съобщи "Евронюз". Документът идва в навечерието на петъчната среща на енергийните министри на ЕС, които се очаква да одобрят първоначален пакет от три спешни мерки.

Инициативата за съставяне на писмото е на Гърция, Белгия, Италия и Полша. То е адресирано до комисаря по енергетиката Кадри Симсон и подписано от министрите на енергетиката на Белгия, България, Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.

Министрите отправят искане предложението за определяне на горна граница на цените да бъде последвано от законодателно предложение във възможно най-кратък срок.

Енергийната криза, започнала през есента на миналата година, се е задълбочила и предизвиква непоносим инфлационен натиск, който е засегнал сериозно домакинствата и предприятията, пише в писмото. 

Европейският съюз трябва да наложи широка горна граница на цените на целия внос на газ, влизащ в блока, за да постави под контрол растящите сметки за енергия. "Таванът на цените (...) е единствената мярка, която ще помогне на всяка държава членка да смекчи инфлационния натиск, да управлява очакванията и да осигури рамка в случай на потенциални прекъсвания на доставките и да ограничи допълнителните печалби в сектора", се казва в писмото. "Тази шапка е приоритет".

Призивите за ограничаване на цената на вноса на газ в целия ЕС набраха сила през последните седмици, след като рекордните цени през август достигнаха най-високата си стойност за всички времена от 346 евро за мегаватчас.

Цените постепенно намаляха след кулминацията си и в момента се движат точно под границата от 200 евро - почти пет пъти повече от нивата отпреди година.

"Признаваме усилията, положени от Комисията, и предложените от нея мерки за справяне с кризата. Но все още не сме се справили с най-сериозния проблем от всички: цената на едро на природния газ", се казва в писмото.

Петнадесетте министри предлагат още таванът да се прилага при всички сделки на едро с природен газ, а не само при внос от определени юрисдикции. Това може да се направи по начин, който едновременно да гарантира сигурността на доставките и да постигне общата цел за намаляване на потреблението, казват те.

Предложението за ограничаване на цените има и своите противници. Дания, Германия и Нидерландия му се противопоставят с мотива, че то ще подкопае сигурността на доставките.

И все пак Европейската комисия се колебае относно газовата горна граница за целия ЕС и все още проучва потенциалните рискове, предаде "Евронюз".

Изпълнителната власт се опасява, че безпрецедентната мярка може да изплаши спедиторите във време, когато блокът отчаяно търси неруски доставки, особено на втечнен природен газ (LNG), за да изкара през зимата без големи спирания на тока.

Конкуренцията за LNG танкери се очаква да се разгорещи, след като температурите започнат да падат и може да се увеличи още повече, ако китайската икономика се съживи след период на забавяне.

Германия, най-големият потребител на газ в ЕС, изрази подобни опасения и продължава да се противопоставя.

"Ако въведете таван на цените, (...) а всички останали потребители по света не го направят, тогава газът ще отиде при други потребители и по този начин може да имаме недостиг на газови доставки", каза германският държавен министър Анна Люрман миналата седмица.

Норвегия, която тази година измести Русия като водещ доставчик на газ за ЕС, заяви, че е отворена за обсъждане на по-ниски такси, но е "скептична" относно широкия таван.

Досега Европейската комисия предлага само таван на цените на руския газ, за ​​да лиши Кремъл от приходи, които евентуално могат да бъдат насочени към продължаващата пълномащабна инвазия в Украйна, която досега се оказа много скъпа за Москва, коментира телевизията.

"Подходът към Русия и други партньори трябва да бъде различен", каза комисар Кадри Симсън пред "Евронюз" миналата седмица.