"Таван на цените на руския газ в ЕС би влошил ситуацията", заяви по бТВ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Повод за коментара му е извънредното събиране на енергийните министри на ЕС днес в Брюксел, на което трябва да вземат решение по лансирания от Урсула фон дер Лайен план за ограничаването на цената на руското синьо гориво.

"Според нас не трябва да се преминава към такива мерки, които допълнително разбиват пазара", категоричен е Васил Велев.

Той съобщи, че всички работодателски организации още днес ще изпратят писмо до кабинета с искане да се разработи продължаване на програмата за компенсации на бизнеса и след края на годината, а МС да приеме програма за реализиране на закона за последното тримесечие.

"В момента цената на микса е 179,91 лв., а при нас прагът е 250 - това е една добра, справедлива цена, при която енергетиката печели", коментира той относно компенсациите на този етап. Велев подчерта още веднъж, че не става дума за помощи, а за компенсации на надвзетото от бизнеса. Той наблегна също така, че и в момента цените на конкурентите на европейския пазар са по-ниски.

"Основният проблем за българските граждани е високата инфлация. Тя е вследствие на високите цени на електроенергията на първо място, природния газ и горивата. Тези три компонента трябва да бъдат управлявани, за да предотвратим следващото голямо наводнение, ако използваме терминологията от последните дни", обобщи Васил Велев.

Той каза, че ако за електроенергията има решение на този етап, като цената е субсидирана за бита, а за бизнеса е сравнително добра с праг 250 лв., след което има компенсации, то за природния газ и течните горива ситуацията не е такава.

"Цените на течните горива, на бензин и дизел би следвало да бъдат най-ниски в ЕС, доколкото акцизите и производствените разходи у нас са най-ниски, както и суровият петрол, който е с една трета под цената", коментира председателят на АИКБ по повод срещата на президента с ръководството на "Лукойл".

"Има три страни в ЕС, които са с по-ниски цени от нас - това да ни подсказва, че не всичко е наред", каза още Велев. Според него дори с 50 стотинки да поевтинее горивото от "Лукойл", това са 150 млн. на месец спестени. По същия начин, според него, и цената на газа може да бъде намалена, ако наистина от 1 октомври заработи интерконекторът с Гърция, с азерски газ и "ако се възстановят доставките пряко от "Газпром", а не през посредници".

По думите на Велев срещата на "Лукойл" с Румен Радев би следвало да изиграе положителен ефект върху конюнктурата. "Тази среща, се надяваме да повлияе, това би довело до снижаване на цените. В случая става дума за добра воля и средносрочно партньорство, тъй като следващите две години ще сме изключение от санкциите. Големият марж трябва да се раздели справедливо между акционерите и потребителите", заключи председателят на АИКБ.