Група страни от Европейския съюз настояват Брюксел да представи още тази седмица планове за ограничаване на цената на природния газ в цялата общност, съобщи Ройтерс, като се позова на проект на предложението.

ЕС предложи пакет от спешни мерки за справяне с растящите цени на енергията по-рано този месец, но избегна въпроса за тавана на цената на газа, идея, която раздели 27-те държави-членки на ЕС.

Страните, които подкрепят такава мярка, планират да засилят натиска върху Брюксел с писмо, в което се иска от Европейската комисия да направи предложения за таван на цената на газа, което да бъде обсъдено на среща на енергийните министри на ЕС в петък, последвано от законодателно решение възможно най-скоро. 

"Ние признаваме усилията, положени от Комисията, и мерките, които предложи за справяне с кризата. Но все още не сме се заели с най-сериозния проблем от всички: цената на едро на природния газ", се казва в черновата на писмото, на което се позова Ройтерс.

Представители на ЕС заявиха, че около 10 държави обмислят да подпишат писмото, сред които Белгия, Италия, Полша, Малта и Гърция.

Адресирано до еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон, в писмото, ако бъде официално представено, се призовава за ограничаване на цената на всички трансакции на едро с газ. Дипломатите все още водят преговори за текста на писмо и съдържанието му все още може да се промени.

В проекта се казва, че ограничаването на цените на газа ще помогне на страните да овладеят "непоносимия инфлационен натиск", засягащ домакинствата и бизнеса, и може да бъде планирано по начин, който гарантира сигурност на доставките.

Други държави обаче се противопоставят на ограничаването на цените на газа, което поражда съмнения дали някое от предложенията ще спечели достатъчна подкрепа.

Германия, Холандия и Дания смятат, че ограничаването на цените може да застраши сигурността на доставките, като подкопае способността на ЕС да осигури газ тази зима.

Междувременно се разработват други предложения на ЕС - включително подкрепа за ликвидността на енергийните фирми и допълнителни мерки за намаляване на цените на газа.

Повече яснота за новите мерки се очакваше тази седмица но служители на ЕС заявиха в понеделник, че ЕК ще разкрие детайли в началото на октомври.