Европейската комисия обяви планове за ограничаване на цената, на която негазовите електроцентрали - включително слънчеви и вятърни паркове - могат да продават своята енергия. Това бе записано в последния набор от мерки, предложени за смекчаване на въздействието на продължаващата енергийна криза.

Мярката, обявена като част от нов пакет за спешна намеса в сряда, призовава за ограничаване на приходите на така наречените "инфрамаргинални производители" - които включват вятърни, слънчеви, биомаса, ядрени, лигнитни и някои водноелектрически централи - при таван на цените от €180/MWh. Така за първи път Европа вече се говори за регулиране на цените. Под инфрамаргинални централи ЕК разбира тези, които не са пряко засегнати от високите цени на вносния природен газ и които в момента правят огромни печалби от високите цени.

Според ЕК цената от 180 евро/мвтч все още позволява марж на печалба и запазва стимула за инвестиране във възобновяеми енергийни източници, като същевременно генерира до 117 милиарда евро за държавите-членки на ЕС. Те ще бъдат насочени обратно към домакинствата и бизнеса, изправени пред "непреодолими сметки за енергия", коментира Renewecnomy,.

Мерките също така призовават за значително намаляване на потреблението на електроенергия, като същевременно се обръща внимание и на свръхпечалбите, спечелени по време на кризата от компаниите за изкопаеми горива извън енергийния сектор, но в този случай с предложение за "солидарна вноска" - нов вид налог върху тези компании.

"Днес газовите електроцентрали имат изключително високи експлоатационни разходи. И тези централи определят пазарната цена", каза изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс на пресконференция в Брюксел. "Това означава, че централите с по-ниски оперативни разходи са успели да извлекат изключителни печалби, много повече от това, което може да се очаква разумно въз основа на инвестиционни решения." Но оправданията за ограничаване на приходите от вятър и слънчева енергия бяха плътно последвани от силни декларации, потвърждаващи краят на евтините изкопаеми горива и подкрепящи възобновяемите източници като единствен изход от кризата. "В крайна сметка нашият преход към зелена енергия е единственият начин да се отървем от енергийното иго на Путин и това ще създаде енергиен суверенитет в Европа", заяви Тимерманс.

"Ерата на евтините изкопаеми горива свърши и колкото по-бързо преминем към евтини, чисти и домашни възобновяеми източници, толкова по-скоро ще бъдем имунизирани срещу енергийното изнудване на Русия и всеки друг, който може да мисли, че може да ни изнудва с енергия. "Трябва да разберем, че предвоенната ситуация с изобилие от евтини изкопаеми горива няма да се върне", заяви още Тимерманс.

Очевидно смесеното послание не беше пропуснато от европейската вятърна и слънчева индустрия, която бързо посочи, че мерки като тези не само не успяват да се справят с корена на проблема - прекомерната зависимост от изкопаемите горива - но заплашват да намалят инвестициите в лечението, което според дават именно ВЕИ технологиите.

"Сметките за енергия на потребителите растат до небето поради нашата прекомерна зависимост от изкопаемите горива и нашата уязвимост към нестабилността, която идва с тях", каза главният изпълнителен директор на Vestas Хенрик Андерсен в свой коментар.

"Сметките за енергия на потребителите растат до небето поради нашата прекомерна зависимост от изкопаемите горива и нашата уязвимост към нестабилността, която идва с тях", каза главният изпълнителен директор на Vestas Хенрик Андерсен в коментар, публикуван тук.

"Една наистина устойчива енергийна система изисква дългосрочни интервенции, които ускоряват изграждането на възобновяеми енергийни източници. И ако не засеем семената сега, рискуваме да се върнем тук следващата година.

Андерсен твърди, че промените в дизайна на пазара на електроенергия или ограниченията на печалбите трябва да се "подхождат предпазливо", за да се избегне изкривяването на пазара по начин, който да намали апетита на инвеститорите за възобновяема енергия. "Бавният напредък на фронта на възобновяемите енергийни източници е самоизпълняващо се пророчество", пише той. "Колкото по-дълго си позволяваме да останем в цикъла на нестабилността на изкопаемите горива и нарастващата икономическа катастрофа, толкова по-малко привлекателна правим енергията като перспектива за инвеститорите.

"Привличането на възобновяеми енергийни източници и позволяването им да изгладят върховете и спадовете на настоящата криза е единственият начин за изграждане на по-стабилна и предвидима енергийна индустрия, която би оправдала допълнителни инвестиции. "Отключването на десетките гигаватове вятърни мощности, които в момента чакат в Европа, е първата стъпка. Укрепването на енергийната ни инфраструктура, за да сме сигурни, че можем да добавим повече, е следващото."

Европейският енергиен гигант Vattenfall, чиито генериращи активи обхващат въглища, газ и ядрена енергия, вече включват нарастващи количества водна, вятърна и слънчева енергия, също бързо постави под въпрос последните мерки на Комисията.

В кратко изявление, разпространено в сряда преди "допълнителен анализ", компанията заяви, че въпреки че е съгласна с важността на мерките за намаляване на търсенето на енергия в цяла Европа и с необходимостта от "краткосрочни компенсаторни мерки" за потребителите, таванът на цената не беше най-добрият подход.

"Предложеният таван на приходите ... рискува да попречи на инвестициите в ново производство на електроенергия без изкопаеми горива, а от това именно европейският енергиен пазар сега се нуждае повече от всякога", се казва в изявлението на Vattenfall.

"Затова е важно предложението да е временно. Също така е важно да се вземе предвид, че много производители на електроенергия хеджират производството си и по този начин не се възползват от високите цени на електроенергията в същата степен.

SolarPower Europe също се обяви официално със собствените си възражения срещу предположението, че производителите на възобновяема енергия се радват на същия вид неочаквани печалби като компаниите за изкопаеми горива. "Повечето слънчевите централи не печелят цената на електроенергията на едро", каза търговската организация в изявление, публикувано миналата седмица на нейния уебсайт, в отговор на предупреждението, че идва ограничение на печалбата.

"Те получават фиксирана цена за електричеството, което произвеждат, или от подкрепяна от правителството схема за подпомагане, или от споразумение за закупуване на електроенергия (PPA) с промишлен потребител и следователно не трябва да бъдат обект на извънредни мерки."

SolarPower Europe също така предупреждава, че дизайнът на тавана за търговия на едро с електроенергия ще бъде от решаващо значение и прилагането му трябва да бъде само краткосрочно, докато по-нататъшните мерки за освобождаване на хватката на Европа от газ трябва да се одобряват скоростно.

"Правителствата трябва... да предприемат мерки за отключване на отговора на търсенето и комбиниране на слънчева енергия и съхранение, тъй като това ще намали времето, в което газовите електроцентрали определят цената. Това изисква правителствата да ускорят пълното прилагане на договореното законодателство за пазарен дизайн", се казва още в изявлението.

3e-news.net