Енергийният министър Росен Христов заяви категорично, че не се очаква режим на тока в България.

"България разполага с необходимото обезпечение. Енергийната система е тествана и е в добро състояние. Извършват се и са извършени всички необходими ремонтни дейности, за да обезпечим нормална работа на енергийните мощности", каза той във Ветово, където преряза лентата на нова линия в завода за преработка на каолин.

Енергийният министър потвърди още веднъж, че на 1 октомври се очаква по интерконектора между България и Гърция да потекат търговски количества природен газ. По думите му в момента се правят тестове на тръбата, като всичко върви по план.

"Очаквайте на 1 октомври по тръбата да потекат търговски количества газ", добави Христов.

"Крайният резултат ще бъде тръбопровод, който безопасно да транспортира необходимите количества газ. Капацитетът на тръбопровода ще осигури България да получава пълната възможност на газ от Азербайджан, който по договор е 1 млрд. куб. м за година и се подава равномерно през всичките 12 месеца. Това за нас е от изключителна важност, тъй като, получавайки газ по този тръбопровод по договор, получаваме доста по-оптимална цена", коментира Христов.

По думите му това е едно от основните предимства на тази мрежа, като има възможност да се осигурява газ не само за България, но и за съседните държави, съобщава БТА.

По повод на обсъждания таван на цената на газа от Русия Христов коментира, че към момента няма конкретни изисквания на Европейския съюз.

"Очакваме от Европейската комисия конкретното предложение с конкретните цифри. За момента такова официално не сме получили", обясни Христов. И добави, че неговото желание е "Булгаргаз" да започне да функционира като нормално търговско дружество.

Снимка: БТА