От Париж до Флоренция, минавайки през Амстердам, 22 големи европейски града искат по-строга регулация срещу платформи за ваканционно настаняване като Еърбиенби (Airbnb), обвинявайки ги, че нанасят щети на пазара на недвижими имоти и на привлекателността на кварталите в центъра на градовете, съобщи Франс прес.

Тези градове от мрежата Юроситис (Eurocities), чиито представители днес трябва да се срещнат в Париж с вицепрезидента на ЕК и еврокомисар за конкуренцията Маргрете Вестагер, критикуват остарялата европейска законова рамка, която облагодетелства тези платформи, според комюнике.

Представителите на големите европейски градове искат да принудят платформите да споделят данни, необходими за ефикасен контрол и да ги държат отговорни за обявите, които публикуват.

Не сме срещу платформите, но те трябва да спазват регулациите на местно и национално равнище. Време е Европа да предприеме нов подход в регулациите си, за да постави себе си на първо място в услуга на общия интерес. Това заявява в комюникето Ан Идалго, кметицата на Париж, който разполага с 25 000 места за настаняване Еърбиенби.

Европейските метрополиси обвиняват платформите за настаняване, че са твърде печеливши в сравнение с дългосрочните наеми и предизвикват недостиг на жилища и повишаване на цените.

ЕК трябва да представи до края на годината нов Закон за дигиталните услуги, като намерението е да се наблюдава и контролира по-добре дейността на големите платформи.