Френският технологичен концерн Thales обяви петкратно увеличение на производството на управляеми ракети в своя обект в Херстал, Белгия, с цел повишаване на "боеспособността на въоръжените сили в Европа", предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Производството на 70-милиметровите управляеми ракети с лазерно насочване ще се увеличи от 1000 на 5000 до 2025 г., заяви групата.

Предвид "настоящите геополитически предизвикателства, тази инициатива ще спомогне за укрепване на стратегическата автономност на Белгия и за гарантиране на мира и сигурността в Европа", заяви белгийската министърка на отбраната Людивин Дедондер в изявление за медиите.

Според Thales този модел ракета може да се използва на "множество въздушни, сухопътни или морски платформи", при борба с дронове и за удари земя-земя. Това увеличаване на темповете на производство е наложило инвестиционен план на стойност над 20 млн. евро, подкрепен по-специално от Европейския съюз, който иска да увеличи масово производството на боеприпаси в Европа до 2025 г.

В началото на юни групата обяви, че украинското министерство на отбраната е закупило втора пълна система за противовъздушна отбрана, за да "помогне за защитата на територията си" от руската армия.