Италианският отбранителен гигант "Леонардо" (Leonardo) днес обяви предстоящото създаване на съвместно предприятие с германския "Райнметал" (Rheinmetall) за "танкове на бъдещето", съобщи италианската новинарска агенция АНСА, цитирана от БТА.

Предприятието ще бъде базирано в Италия.

"Леонардо" и "Райнметал" огласиха "стратегическо споразумение за развитието на ново поколение наземни отбранителни системи". Те допълниха, че това ще доведе до съвместно предприятие, в което 60% от активите ще се паднат на Италия.

"Първата ни цел е развитието на две бойни машини - италиански основен боен танк и бронирана бойна машина на пехотата "Линкс" за италианската армия, но и с перспективи за износ", съобщиха двете компании.

"Решението е също стратегическо в контекста на възможностите за големите европейски отбранителни програми: това поставя началото на пътна карта за бъдещата "Европейска основна наземна бойна система" - нов тежък танк", допълниха те.

По-рано германските медии съобщиха, че Италия има намерение да поръча 500 танка от "Райнметал".

Ето какво заявиха представители на двете компании.

Армин Папергер, главен изпълнителен директор на Rheinmetall AG: ""Leonardo и Rheinmetall - двама водещи европейски доставчици на отбранителни технологии, обединяват усилията си, за да реализират амбициозни проекти. Заедно искаме да поставим нови стандарти и да отворим вратата към ново поколение най-съвременни бойни машини в и за Европа. Правейки това, ние се обръщаме към италианския пазар, както и към други страни партньори, които имат нужда от модернизация в областта на бойните системи".

Роберто Чинголани, главен изпълнителен директор на Leonardo: "Технологичната и индустриална синергия между Leonardo и Rheinmetall са уникална възможност за разработване на най-съвременни танкове и превозни средства за пехотата. Смятаме това споразумение за главен принос в създаването на европейско отбранително пространство".