Постъпленията от продажби на петрол и природен газ във федералния бюджет на Русия са се увеличили с около 41% на годишна база през първата половина на годината и достигат 5,698 трилиона рубли (65,12 милиарда долара при курс $1 = 87,5000 рубли), показват данни на финансовото министерство, съобщи Ройтерс (Reuters). Агенцията отбелязва, че постъпленията се увеличават заради нарастващите цени на петрола и отслабването на рублата.

Приходите от петрол и газ са най-важният източник на пари за Кремъл, като представляват около 1/3 до 1/2 от общите федерални бюджетни постъпления за последното десетилетие.

Военният конфликт в Украйна накара Запада да наложи множество санкции, насочени към ограничаване на приходите от руски петрол и газ, които засягат около 1/3 от федералния бюджет на страната.

През първата половина на годината цената на руския водещ петрол Urals е средно 69,1 долара за барел, над наложения от Запада таван от 60 долара спрямо 52,5 долара през същия период на 2023 г.

В същото време курсът на рублата отслабна до 90,8 за $1 за отчетния период спрямо 76,9 рубли за долар през първото полугодие на 2023 г.

Приходите от петрол и газ са намалели от 794 милиарда рубли през месец май т.г. и в сравнение с прогнозата на Reuters за 814 милиарда рубли.

Постъпленията от данъка върху добива на полезни изкопаеми (mineral extraction tax, MET) са нараснали през юни до повече от 1 трилион рубли от 631,6 милиарда рубли през същия месец на 2023 г., според финансовото министерство.

Данните също така показват, че плащанията към рафинериите след въведените ограничения за износ на горива, въведени, за да се попречи на компаниите да се възползват от високите експортни цени и да защити вътрешния пазар - са достигнали 158,1 милиарда рубли миналия месец, спад от 201,7 милиарда рубли през май и 78,6 милиарда рубли през юни 2023 г.

Руският президент Владимир Путин приветства високите темпове на икономически растеж, като каза, че те изпреварват тези на западните икономики.

Икономиката на Русия нарасна с 3,6% през 2023 г. след ревизирано свиване от 1,2% през 2022 г. Икономисти, които работят в Русия, изтъкнаха лошото качество на икономическия растеж, като отбелязаха, че производството на ракети и снаряди може да допринесе за по-висок БВП, но предлага ограничена полза за населението.

За 2024 г. като цяло правителството предвижда федерални приходи от 10,7 трилиона рубли от продажби на петрол и газ, което е с 21% повече от 2023 г., когато по-ниските цени на петрола и спадът в износа на газ свиха приходите с 24%.

Русия увеличи значително разходите за отбрана и сигурност след стартирането на това, което тя нарича специална военна операция в Украйна, започнала през февруари 2022 г., което доведе до два последователни годишни бюджетни дефицита, надхвърлящи 3 трилиона рубли, около 2% от БВП.

Москва ги финансира с вътрешни заеми и чрез черпене от Фонда за национално благосъстояние (National Wealth Fund, NWF).