Обемът на производство на водещия японски автомобилен концерн Тойота моторс (Toyota Motor) е достигнал през октомври 845 100 броя, което е с 9 процента повече на годишна основа, сочи разпространеният днес отчет на компанията, цитиран от Киодо и ТАСС.

Показателят е на най-високото си равнище в историята на Тойота. Предишният рекорд е от септември - малко под 842 000 произведени автомобили.

Продажбите на нови автомобили също са се увеличили през октомври с 8,3 на сто до 847 700 единици. Те също са рекордни за месеца.

В корпорацията свързват тази тенденция с растеж на търсенето на нови кросовър модели на японски пазар. Освен това растат продажбите на Тойота на един от ключовите автомобилни пазари - Китай, който по-бързо от други страни се възстановява от пандемията.

По прогнози на автомобилния концерн оперативната печалба през финансовата 2020 година ще се намали със 79,5 процента - до 500 милиарда йени (около 4,6 милиарда долара). Корпорацията също така очаква, че равнището на продажбите на автомобили през настоящата финансова година ще се понижи с 14,9 процента до 8,9 милиона бройки.

За 2019 година Тойота отново бе световен лидер по продажби с реализирани 10,45 милиона леки и товарни автомобила. Продажбите на Фолксваген (Volkswagen) за този период възлизат на 10.37 милиона.