Разширяването на санкциите на САЩ срещу "Северен поток-2" ще блокира около 700 милиона евро инвестиции за довършването на строежа на газопровода, заяви пред ТАСС операторът на проекта "Норд стрийм 2" (Nord Stream 2 AG).

Според консорциума предложените от САЩ допълнителни санкции пряко ще засегнат над 120 компании от повече от 12 страни в Европа. При сложната икономическа ситуация те ще блокират около 700 милиона евро инвестиции за завършването на газопровода.

Освен това, според "Норд стрийм 2" тези санкции ще застрашат около 12 милиарда евро инвестиции в енергийната инфраструктура на ЕС, включително около 8 милиарда евро, инвестирани директно в изграждането на "Северен поток-2", както и 3 милиарда евро, инвестирани в развитието на газопреносната инфраструктура в Германия и 750 милиона евро в Чехия. Тази инфраструктура е изградена, за да доставя газ по "Северен поток-2" до пазарите в цяла Европа.

"Трябва да се отбележи, че тези санкции изглежда имат за цел да увеличат доставките на по-скъп американски втечнен природен газ за Европа чрез унищожаване на потенциален конкурент. Всъщност без газопровода "Северен поток-2" европейските промишлени и частни потребители ще бъдат принудени да плащат милиарди повече годишно за този ключов енергиен ресурс", отбелязаха от компанията.

През декември 2019 г. американската администрация наложи санкции на европейски компании, работещи по "Северен поток-2". Вашингтон твърди, че проектът за изграждане на газопровода, който е частично финансиран от руската държавна компания Газпром, засилва влиянието на Москва в Германия и други европейски страни.

Американският конгресмен Стив Уомак заяви в Twitter, че Сенатът на САЩ е включил допълнителни санкции срещу "Северен поток-2" в бюджета за отбрана на страната.

Заради санкциите базираната в Швейцария компания "Олсийс" (Allseas), която полага тръби за Северен поток-2", преустанови работа и прибра своите плавателни съдове. Ръководителят на "Газпром" Алексей Милър заяви, че тръбопроводът ще бъде завършен самостоятелно.

Ще спаси ли Шрьодер проекта

В Берлин днес бившият германски канцлер и председател на съвета на директорите на Роснефт Герхард Шрьодер е поканен на заседание на комисията по икономика и енергетика в Бундестага, която ще обсъди строителството на газопровода "Северен поток-2" и енергийния суверенитет на Европа и Германия.

Освен Шрьодер на заседанието са поканени седем представители на германските икономически среди. Сред тях са ръководителят на Източната комисия на германската икономика Михаел Хармс и ръководителят на отдела по външноикономически отношения на Асоциацията на германските промишлено-търговски камари (DIHK) Фолкер Трайер.

Ще реагира ли ЕС

Шефът на дипломацията на ЕС Жозеп Борел заяви, че санкциите на САЩ са "неприемливи и противоречат на международното право. Съюзът категорично е против тях", каза той в отговор на писмен въпрос на евродепутата Еманюел Морел, като подчерта, че дейността на компаниите е законна.

В отговора си Борел посочва, че Комисията "подготвя почвата за приемането на механизъм на засилване на санкциите, който ще подобри устойчивостта на Европа към ефекта от екстериториалното прилагане на санкциите, наложени от трети страни".

Тръмп и Германия

Американският президент Доналд Тръмп неколкократно е критикувал Германия за начина, по който действа по редица въпроси, включително сътрудничеството й с Русия по газопровода "Северен поток-2" и това, че не покрива целите на НАТО по процентни разходи за отбрана. Най-новият спорен въпрос се появи след като Тръмп обяви, че неговата администрация намалява значително броя на войските си, разположени в Германия.

Какво трябва да знаем за "Северен поток-2" към момента

Проектът "Северен поток 2" включва изграждането на два газопровода с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Тръбопроводът ще заобиколи транзитните държави (Украйна, Беларус и Полша) през изключителни икономически зони и териториални води на Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Европейските партньори на "Газпром" - британско-нидерландската Royal Dutch Shell, австрийската OMV, френската Engie и германската Uniper и Wintershall - общо финансират проекта с 50%, тоест до 950 милиона евро от всеки партньор.

По-рано пресслужбата на Wintershall обясниха, че към днешна дата приблизително 75% от предвидените в споразумението от април 2017 г. €950 млн. за финансиране на проекта вече са отпуснати приблизително 712 милиона.

Както поясниха за ТАСС от Uniper, друг финансов партньор на проекта, до края на 2019 г. инвестицията на компанията в "Северен поток-2" възлизат на над 700 млн. евро. В същото време те отказаха да оповестяват данни към настоящия момент.

Общата инвестиция на OMV към днешна дата е 712 милиона евро, отбелязват от пресслужбата на австрийската компания.