Федералният енергиен регулатор на Германия отказа искането на компанията Норд стрийм 2 (Nord Stream 2 AG) да освободи проекта "Северен поток-2" от правилата на актуализираната директива на Европейския съюз за газта, съобщи TACC. Това се съобщава в изявление на регулатора, публикувано в петък, 15 май.

"Колегията ни на 15 май отхвърли искането на Норд стрийм 2 за освобождаването от регулации на част от "Северен поток 2", който ще минава през германските териториални води", се казва в съобщението.

Какви са изискванията на директивата

Измененията, приети в Газовата директива, в началото на миналата година за рекордно кратки срокове, имат за цел тръбопроводите, преминаващи през морската икономическа зона на страни от ЕС, да бъдат обхванати от третия енергиен пакет на общността, който задължава операторите да резервират 50 процента от капацитета на съоръженията за алтернативни доставчици на гориво.

Вестник "Ханслесблат" писа преди няколко дни, че регулаторът се готви да отхвърли заявлението за освобождаване на строителството на газопровода "Северен поток-2" от изискванията на актуализираната газова директива на ЕС.

Европейската комисия съобщи, че не е участвала при взимането на решението на германския регулатор, заяви говорител на ЕК, цитиран от ТАСС.

Говорителят посочи, че ЕК ще разгледа решението на германския регулатор щом то бъде получено в Брюксел.

По думите му комисията има право да изиска от европейски регулатори да променят или отменят решения за газопроводи. Той отбеляза, че компанията оператор Норд стрийм 2 може отново да поиска изваждането на "Северен поток-2" от третия енергиен пакет на ЕС на основание на друга процедура в рамките на Газовата директива. 

Каква е позицията на регулатора

Операторът Норд стрийм 2, твърди, че газопроводът "Северен поток-2" може да се смята за завършен към датата 23 май 2019 година и по този начин има основание да бъде изключен от правилата в обновената Газова директива на ЕС. Но нито една страна от ЕС не е съгласна с твърденията на компанията. Това съобщи днес германският енергиен регулатор, цитиран от ТАСС.

Всички страни от ЕС имаха възможност да проучат заявката на Норд стрийм 2 и да направят изявление. Нито една от тях не е съгласна с аргументацията на компанията за момента на завършване на съоръжението, посочи германската регулаторна агенция.

За да бъде изключен тръбопроводът от обхвата на Газовата директива, той би трябвало да е завършен до 23 май 2019 година, припомня ведомството. Тъй като това не е било факт, регулаторът е отхвърлил заявката на компанията за изключение от разпоредбите на директивата.

Компанията Норд стрийм 2 обърна внимание, че понятието "завършване на проект" трябва да се разглежда по-широко, а не само от гледна точка на строително-техническите процеси. От компанията са на мнение, че към момента на влизане в сила на новите правила вече са били направени милиардни инвестиции на базата на предишната правна ситуация. Този аргумент е отхвърлен от германския мрежов регулатор.

Какви са надеждите на Норд стрийм 2

Руското енергийно министерство посочи през декември, че очаква тръбопроводът да бъде пуснат преди края на 2020 година.

"Северен поток 2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Тръбопроводът заобикаля транзитни страни като Украйна, Беларус, Полша и ще премине през изключителната икономическа зона и териториалните води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Единствен акционер в проектната компания "Норд стрийм 2" е руският Газпром. Партньори на Газпром са френската "Анжи" (Engie), австрийската О Ем Ви, англо-холандската "Шел" (Shell), германските "Унипер" (Uniper) и "Винтерсхал" (Wintershall), които осигуряват 50 процента от финансирането.