Европейският съюз обмисля да предприеме действия в отговор на санкциите на САЩ срещу "Северен поток-2", заяви шефът на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, цитиран от ДПА.

Говорителят на ЕК Ерик Мамер на пресконференция днес помоли за търпение докато бъде възможно да се представят повече подробности по темата.

В писмен отговор на въпрос на евродепутата Еманюел Морел, Борел заяви, че санкциите на САЩ са "неприемливи и противоречат на международното право. Съюзът категорично е против тях", каза той, като подчерта, че дейността на компаниите е законна.

През декември 2019 г. американската администрация наложи санкции на европейски компании, работещи по "Северен поток-2". Вашингтон твърди, че проектът за изграждане на газопровода, който е частично финансиран от руския държавен Газпром, засилва влиянието на Москва в Германия и други европейски страни.

В момента САЩ заплашват с допълнителни санкции.

В отговор на писмения въпрос се посочва, че Комисията "подготвя почвата за приемането на механизъм на засилване на санкциите, който ще подобри устойчивостта на Европа към ефекта от екстериториалното прилагане на санкциите, наложени от трети страни".