Руското правителство обеща да отговори с ответни мерки на американските санкции, наложени в събота, срещу новия руско-германски газопровод "Северен поток-2", предаде Асошиейтед прес.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон миналата седмица, който налага санкции срещу отделни лица и компании, които участват с плавателни съдове в строителството на "Северен поток-2" под Балтийско море от Русия до Германия.

Този ход накара швейцарската компания Олсийз (Allseas), която се занимаваше с полагането на тръбите на газопровода, да преустанови работа.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза днес, че Москва ще предприеме реципрочни мерки срещу санкциите, които Русия смята за неприемливи.

"Как и кога ще бъде направено това е въпрос на руските национални интереси", заяви Песков.

Да се говори за конкретните срокове за завършване на строителството на "Северен поток-2" все още е рано, отбеляза Песков, цитиран от ТАСС.

В същото време говорителят на Кремъл заяви, че се надява американските санкции срещу "Северен поток-2" да не възпрепятстват завършването на проекта.

Постоянният представител на Русия към ЕС Владимир Чижов коментира, че няма да има ответни мерки от ЕС срещу САЩ заради санкциите.

По време на среща със своите вицепремиери руският премиер Дмитрий Медведев възложи на правителството да разработи мерки в отговор на санкциите на САЩ срещу газопровода "Северен поток-2", предаде ТАСС.

"Бих помолил колегите от правителството в рамките на приетия по-рано указ от президента за ответни ограничителни мерки по отношение на редица страни, включително САЩ, да разгледат възможностите за каквито и да е други ограничителни мерки спрямо САЩ и да ми докладват предложенията си, които ще бъдат анализирани от гледна точка на тяхната ефективност", заяви Медведев.

В коментар за въвеждането на американските санкции срещу газопровода "Северен поток-2" руският премиер отбеляза, че те носят абсолютно антиконкурентен характер. Според Медведев, новите ограничения нанасят удар върху интересите на голям брой европейски държави.

"Това действително са методи на неконкурентна борба, противоречащи на всички международни споразумения и принципи на международното право и международната търговия", заключи премиерът, като отбеляза, че в подобна политика на Америка няма нищо учудващо.

Руският проект за газопровод "Северен поток-2" ще приключи въпреки американските санкции, но с леко закъснение от няколко месеца през втората половина на 2020 година, заяви представител на германското правителство.

Трансатлантическият координатор на правителството Петер Байер изтъкна пред радио Дойчландфунк (Deutschlandfunk), че според него санкциите ще забавят приключването на "Северен поток-2" в Балтийско море, но че газопроводът ще бъде довършен през втората половина на идната година. Първоначално беше планирано съоръжението да бъде готово до началото на 2020 година.