Газопроводът "Северен поток-2" ще бъде построен въпреки външния натиск и американските санкции срещу проекта. Това се посочва в отговорите на въпроси на медиите, качени на сайта на руското външно министерство. Те бяха подготвени, но не бяха чути на пресконференцията на и.д. министъра на външните работи Сергей Лавров за резултатите от дейността на руската дипломация през 2019 година, предаде ТАСС.

"Въпреки продължаващия натиск "Северен поток-2" ще бъде завършен. За трезвомислещите европейци изгодата от създаването на допълнителен експортен маршрут за доставки на газ е очевидна, макар да има и страни, които са готови да работят за отвъдокеанските господари във вреда на интересите на собствените си граждани", се допълва в отговорите.

Англо-холандската компания "Шел" (Shell), един от европейските партньори на "Газпром" в строителството на "Северен поток-2", продължава да бъде ангажирана с проекта въпреки американските санкции срещу него. Това каза днес пред журналисти председателят на концерна "Шел" за Русия Седерик Кремерс, цитиран от ТАСС.

Надяваме се да получим съгласието на руските власти за създаването на смесено дружество с руския Газпром нефт през първото тримесечие на 2020 година, допълни Кремерс.

През ноември 2019 година правителствената комисия по чуждестранните инвестиции отложи с три месеца решението по сделката заради необходимостта да изясни редица технически и икономически подробности в това партньорство.

Споразумението за създаване на паритетна основа на съвместно дружество за усвояване на лицензионните участъци в Ямало-Ненецкия автономен окръг бе сключено през юни 2018 година на Петербургския международен икономически форум. "Газпром нефт" и "Шел" подписаха юридическата документация по сделката за покупко-продажба на 50 на сто от уставния капитал на "Меретояханефтегаз" и за създаването на съвместно предприятия.

"Меретояханефтегаз" притежава лиценза за Меретояхинското находище. При приключването на сделката в портфейла на активите на смесеното дружества ще влязат и лицензите за няколко участъка, които са в различна степен на усвояване: Тазовски, Северно-Самбургски и два Западно-Юбилейни участъка в Ямало-Ненецкия автономен окръг. Геоложките запаси на находищата, които са в периметъра на Меретояханефтегаз, са около 1,1 милиард тона петрол, уточнява ТАСС.