Веригата магазини за козметични продукти Сефора (Sephora) ще затвори всичките си магазини в САЩ днес за един час, за да могат служителите й да преминат през "обучение за расовото многообразие", предаде Франс прес. Това стана, след като чернокожа певица се оплака от расова дискриминация.

Сефора, която е част от компанията за луксозни стоки Ел Ве Ем Аш (LVMH) обяви, че затварянето ще обхване всички магазини, центровете за разпространение и централата й в САЩ.

"Това затваряне на магазините е част от дългия път, който трябва да извървим в амбицията си да създадем по приветливи работни места и общност на красота", уточни Сефора в комюнике.

Ар енд би певицата Сиза (SZA), чието истинско име е Солана Имани Роу се оплака в Туитър през май, че служителите в магазин на Сефора в северозападната част на Лос Анджелис са извикали охранител, за да се увери, че тя "не е откраднала ".

Веригата магазини веднага отговори в Туитър, че приема "много сериозно подобни оплаквания и работи активно със служителите си, за да оправи незабавно ситуацията".

Миналата година Старбъкс (Starbucks) затвори 8000 кафенета в САЩ за един следобед, за да могат 175 000 служители на веригата да преминат семинар за подобно обучение след ареста на двама чернокожи в едно от кафенетата във Филаделфия. Управата на кафенето извика полиция, след като двамата мъже, които чакали позната, се настанили на една маса, без да си поръчат напитки.

Това затваряне е струвало на Старбъкс 12 милиона долара пропуснати печалби.