Цялата държава е в помощ на строителя на българо-гръцката газова връзка, за да може обектът да бъде завършен. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в началото на среща с участниците в строителството на междусистемната газова връзка Гърция-България, предаде БТА. Намерението е да се приключи строителството в изпълними срокове.

Имаме идеи за улесняване на процедурата, която обаче трябва да е по законов ред и без пропуски в строителството и нормативните изисквания, за да може да се въведе газовата връзка в експлоатация, допълни Шишков.

От димите му стана ясно, че във вторник изпълнителят на строителството трябва да  представи мрежовия график, от който ще се разбере дали е възможно или не и кога да има Акт 16, каза в отговор на въпрос министърът. Той подчерта, че всички институции ще работят така "все едно са в държавна приемателна комисия, без да са готови за нея, за да може всеки детайл да се "изчиства" в рамките на строителството, а не да се чакат после допълнителни срокове.

В отговор на друг въпрос Шишков каза, че интерконекторът не е завършен "поради изтървани срокове от строителя". Не мога да знам до каква степен и дали държавата е виновна или не, колко е упражнявала контрол или не, каза още Шишков и отбеляза, че "иска да гледа напред", включително с мрежови график.

Газовата връзка с Гърция се изгражда повече от 12 години, като проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция - България) е съфинансиран от Европейската комисия. Трасето между Комотини и Стара Загора е с дължина 183 километра и капацитет от 3 млрд. куб. м. Газовата връзка е с дължина от 140 км на българска територия. С осъществяването на проекта става възможен преносът на природен газ между двете страни чрез свързване с националната газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД, която е в близост до Стара Загора, и газопреносната мрежа на "ДЕСФА" С. А. - Гърция, в района на Комотини. 

Акционерна структура на вече сертифицираната проектна компания ICGB

Схема: ICGB

Министър Шишков определи обекта като изключително важен и допълни, че той трябва да бъде завършен максимално бързо, защото е от жизнена необходимост за страната. Към момента е установено, че е имало възражения от различни институции - противопожарна охрана, напоителни системи, МОСВ. Шишков допълни, че за това са информирани всички ресорни министри, като се работи за бързото отстраняване на всички проблеми.

Министърът изтъкна, че трябва да бъдат уточнени сроковете, в които строителят ще се ангажира да отстрани забележките и да довърши строежа. Има недовършени неща по обекта, но и да има забавяне от обявените преди това срокове, със сигурност то няма да е голямо, увери министърът. Шишков подчерта, че строителят ще се ползва с най-големите привилегии от всички строители в България, като ще може да разчита на подкрепа на държавната администрация.

"Завъртяхме крана, вече има газ в тези тръби, налягането е високо, очакваме последните няколко стъпки със софтуерния контрол, както и самият акт 16. Актът, подготвен от всички институции, който трябва да стане в следващите седмици", заяви бившият премиер Кирил Петков пред журналисти на 8 юли, след като с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис обявиха край Комотини официалния край строителството на газовата връзка между двете страни.

В медиите българският директор на дружеството "Ай Си Джи Би", което ще е оператор на газопровода - Теодора Георгиева, каза, че се очаква обектът да бъде въведен в експлоатация през септември-октомври, като допълни, че се работи по ускоряване на административните процедури по разрешителни за пускането на съоръжението.

Интерконекторът с Гърция ще бъде въведен в търговска експлоатация след приключване на задължителните административни процедури, напомниха от пресслужбата на кабинета "Петков". Технически е необходимо обектът да получи от ДНСК Акт 15 и Акт 16. Пред медии Георгиева изрази надежда до края на юли да получи акт 16, както и да приключи пълната автоматизация на газопровода от гръцкия изпълнител на строежа "Авакс", без която не може да се получи Акт 15.

Трасето на интерконектора с Гърция и връзката му с Газов хъб "Балкан"

Източник: ICGB AD Bulgaria

Временният отказ от вписване

Агенцията по вписванията отказа да впише промените в управата на проектното дружество и избора на негов надзорен орган, които са съществен елемент от въвеждането в експлоатация на газопровода. Причината за отказа са сгрешени имена. В документите от общото събрание за избора на управа и надзор за техни членове е посочено, че са избрани Георгиос Полихрониу и Джордж Сатлас, а при заявлението за вписване посочените имена са Джордж Полихрониу и Георгиос Сатлас. От Агенцията по вписванията посочват, че не разполагат с доказателства, че става въпрос за един и същи хора.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков се ръкува с Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на ICGB, проектната компания за интерконектора

Снимка: БТА

От служебното Министерство на енергетиката съобщиха, че предписанията на Агенцията включват и отстраняване на фрапиращи правописни грешки в изписването на името на новия член на УС на дружеството. Другите предписания са свързани с неизпълнени административни изисквания и липсващи задължителни документи като решение на националните регулаторни органи за одобрение на взетите решения. От енергийното ведомството подчертаха, че цялата документация по двата опита за вписване е изготвена и внесена на 29 юли 2022 г. - един ден преди крайния срок и три дни преди встъпването на служебното правителство.