Снабдяването с природен газ е гореща световна тема от месеци, а в съботния ден влезе и в дневния ред на партийно събрание. В залата на Държавната опера в Бургас, пред местния партиен елит лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към премиера в оставка Кирил Петков с думите: "Петков, внеси проектозакон за 100 процента диверсифициран газ, различен от руския, и ще получиш 60 депутати. Нали това каза, че като дойде служебното правителство, ще върне руския газ? Напиши два реда проектозакон и ти гарантирам 59-60 депутати, за да няма опорката, че ти си свършил всичко."

Предизвикан, премиерът в остава Кирил Петков отговори чрез фейсбук страницата си с бегло сравнение на два проекта.  

"Турски поток - 3 млрд. лева - 0% от капацитета на тръбата е за България, 0% диверсификация.

Гръцката връзка - 0.5 млрд. лева - 100% от капацитета на тръбата е за България и български износ, веднага диверсифицира 1/3 от годишното потребление на страната ни, на стойност 1/3 от цената на Газпром.

(Интересен факт: цената на километър строителство за Турски поток е два пъти по-висока от тази за гръцката връзка, въпреки по-лекия терен).

Без допълнителен коментар."

Ден по-рано, в петък 8 юли, Петков и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис дадоха символичен старт на газовата връзка между България и Гърция, която би трябвало да осигури мечтаната диверсификация на маршрути и източници. 

Бойко Борисов коментира и тази газова връзка, като отбеляза, че тя е проектирана и финансирана по време на управлението на ГЕРБ. "В момента тя не е готова и няма да е готова още месеци, никакви работа към вчерашна дата не е свършило правителството."

Вижте паметни снимки от двете събития >>

В темата се включи и началникът на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова, която предложи "г-н Борисов да предложи, наистина да действа малко като законодател ГЕРБ в парламента, защото до този момент не сме видели от тях някакви конструктивни предложения". "И, ако има начин, по който България да е по-независима, по-самостоятелна и да има по-добри доставки на газ, разбира се, ние ще застанем зад такава идея. За мен така не трябва да работи един парламент, депутатите не се вземат и дават. Това, някой да ти ги спуска и да ти казва "давам ти ги", "вземам ти ги" е точно моделът на държавност, срещу който ние се обявяваме, защото това не е демокрацията. Не може някой казва: "Вземи тия 59 и направи с тях това, пък аз после ще си ги дръпна."