"Тойота" (Toyota Motor) обяви днес, че от ноември 2013 г. до средата на април тази година в публичното пространство са "изтекли" данните от компютърните системи на превозни средства, ползвани от около 2,15 милиона души, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изтичането на информация се дължи на грешка в настройките на "облачните" хранилища, в които се съхраняват данните, получени от превозни средства, произведени от японския автомобилостроителен гигант. Тези данни може да включват информация за маршрутите на движение на автомобилите и пикапите, както и за техните регистрационни номера. До момента няма подадени сигнали за извършени злоупотреби, обяви "Тойота".

Компанията информира, че сред засегнатите са тези собственици, които са се регистрирали в нейната база данни и са ползвали навигационното приложение "Ти кънект" (T-Connect) от началото на 2012 г. до 17 април тази година.

Потърпевши са и тези, които са ползвали онлайн приложението "Джи-линк" (G-Link), което е достъпно за притежателите на луксозните модели "Лексъс" (Lexus) на "Тойота".

Японската корпорация обяви, че когато е открито изтичането на данни, са "предприети стъпки" за блокиране на достъпа на неоторизирани лица до информационните й масиви.