Suzuki Motor и Daihatsu се присъединяват към алианса за електромобили за търговски цели на Toyota, който ще се фокусира към по-малки коли (от товарни досега). Това съобщиха двете компании, цитирани от Ройтерс.

Suzuki Motor и Daihatsu ще придобият по 10 процента в смесеното дружество и ще са на равни начала с Isuzu Motors и Hino Motors, а Toyota ще държи останалите 60 процента.

Този ход се предприема в момент, в който японските автомобилни компании се сблъскват с нарастващата конкуренция на технологичните гиганти и други производители на електрически и автономни коли, отбелязва агенцията.

"След като Suzuki и Daihatsu се присъединят към проекта и работят заедно, ще можем да разширим кръга си на сътрудничество не само за търговски превозни средства, но и за малки превозни средства", каза президентът на Toyota Акио Тойода.

"С това разширяване вярвам, че ще можем да направим една крачка напред към по-добро обществена мобилност", каза Тойода.

Президентът на Daihatsu Соичиро Окудайра заяви, че присъединяването към алианса и въвеждането на пазара на мини търговски превозни средства ще позволи споделянето на данни и ще е от голяма полза за компаниите, за да могат да предоставят по-добри услуги на клиентите и да подобрят логистичната ефективност.