"Визията на цялото ръководство на "Топлофикация Русе" следва динамиката на развитие на европейско ниво. Намерението ни е постепенно да премахнем въглищата. Миналата година инвестирахме в три когенератора, с които ще се произвежда електрическа енергия от природен газ, а генерираната топлина ще се използва за подгряване на водата, която се подава към абонатите". Това каза инж. Севдалин Желев, директор на "Топлофикация Русе". Той заяви, че им предстои инсталирането и пускането в експлоатация на новите мощности, което е планирано за началото на лятото.

Инж. Желев обясни, че през последната година работят във форсмажорни обстоятелства поради пандемията от COVID 19, която е затруднила дейността им. Той сподели, че независимо от кризата, все пак те са успели да не нарушават обичайната си дейност.

"Това беше доста трудно, но смятам, че всеки един от нас подходи професионално и с разбиране. В този труден момент показахме екипна работа и бързо се приспособихме в обстановката", казва инж. Желев. Той анализира ситуацията в сектора заради COVID 19, като посочи, че в глобален мащаб светът се е изправил пред огромна икономическа криза, която с всеки изминал месец ще се задълбочава.

"Колкото по-бързо се овладее разпространението на вируса, толкова последствията ще бъдат по-малки. Смятам, че мерките, които се предприемат както и у нас, така и в останалите държави, ще дадат резултат", категоричен бе той. Директорът на "Топлофикация Русе" посочи, че енергетиката е сред засегнатите сектори от пандемията. Според него рискът е огромен, "защото енергийните отрасли заемат стратегическо място в икономиката на България", като допълва, че коронавирусът е забавил изпълнението на плановете, свързани с подготовката на енергийния преход.

По думите му независимо от трудната ситуация, те не са спрели работа по големите проекти. Той даде за пример въвеждането на природен газ в дейността им.

"Ние трябва да продължим нашата трансформация, за да отговорим на всички изисквания за екологично производство на енергия", категоричен е инж. Желев и посочи, че въпреки тежката икономическа ситуация, те не са съкратили нито един служител.

"Единствено, предвид работата с нови горива и мощности, ще се наложи част от персонала да бъде преквалифициран. За нас е важен всеки служител, защото в Топлофикация Русе работят висококвалифицирани специалисти, с много знания и умения", заявява той.

Относно клиентската политика на "Топлофикация Русе", директорът на предприятието обясни, че те се водят от потребностите и очакванията на настоящите и бъдещи клиенти, нормативната национална и европейска политика за енергийна ефективност и опазване на околната среда.

"Искаме да бъдем гъвкави и ефективни, но същевременно желани и предпочитани от клиентите. Целите ни са увеличение на броя на клиентите ни, подобряване на качеството на услугите ни и повишаване степента на удовлетвореност от потребителите на топлинна енергия", допълва още той. Инж. Желев увери, че дружеството полага големи усилия и персоналът непрекъснато се старае абонатите им да получават качествени и надеждни услуги. Отново изказа извинение към клиентите си за моментите, когато поради авария, има проблем с парното и топлата вода.

"Колкото и подобрения да правим по съоръженията и топлопреносната мрежа, винаги има възможност за възникване на аварии. В тези моменти правим всичко по силите си, те да бъдат отстранени в кратки срокове. Надявам се да получаваме разбиране от страна на абонатите ни. Нуждаем се и работим за повече доверие, диалог и заедно да търсим правилните решения", заяви още инж. Желев.