Италианският милиардер Леонардо дел Векио, основател на производителя на очила "Луксотика" (Luxottica), почина на 87-годишна възраст в Милано, съобщиха световните агенции и БТА.

До последно Дел Векио беше президент на гиганта в оптиката "ЕсилорЛуксотика"(EssilorLuxottica), създаден от сливането през 2018 г. на неговата компания "Луксотика" (основана през 1961 г.) и френската "Есилор".

Групата е най-големия производител на очила и има 180 000 служители в 7000 магазина. В богатото портфолио са Ray-Ban, една от водещите световни марки очила за лайфстайл, и Oakley, лидер в категорията спорт.

"ЕсилорЛуксотика" потвърди кончината на своя президент в комюнике, в което се уточнява, че управителният съвет ще се събере, за да реши какво следва.

"Дел Векио беше голям италианец. Неговата история - от сиропиталището до управлението на търговска империя, сякаш е е история от едно друго време. Но това е пример за днешния и утрешния ден", написа в "Туитър" европейският комисар за икономиката Паоло Джентилони.

След като прекарва детството си в сиропиталище, Леонардо дел Векио натрупва богатство от десетки милиарди евро и се превръща в един от най-прочутите примери за забогатяване в следвоенна Италия. Той беше вторият най-състоятелен италианец с богатство, оценявано от сп. "Форбс" на 27,3 милиарда долара.

Дел Векио беше и влиятелен акционер във финансовата група "Медиобанка" (Mediobanca) и в италианския застраховател "Дженерали" (Generali).

По случай 80-ия си рожден ден той подари на италианските си служители 140 000 акции на "Луксотика" на стойност 9 милиона евро. "Те са истинските творци на успеха на нашето предприятие", каза той тогава.

Леонардо дел Векио има три брака и шест деца.