Плановете на десетки хиляди пътници ще бъдат нарушени днес заради стачка на осем германски летища, сред които и на най-голямото в страната, летището във Франкфурт, педаде ДПА.

Служителите по сигурността са планирали еднодневна стачка с надеждата да засилят натиска преди преговорите за заплащането с работодателската асоциация, насрочени за следващата седмица.

Летищната асоциация предупреди, че стачката вероятно ще "парализира" германската мрежа за полети, засягайки най-малко 220 000 пътници.

Стачката започна на летищата в северните градове Хамбург, Хановер и Бремен в полунощ, потвърди синдикатът Ферди, уточнявайки, че служителите по сигурността планират целодневна стачка.

На летището във Франкфурт служителите по сигурността започнаха предупредителна стачка в 2 часа сутринта местно време (01:00 часа по Гринуич). Там работят общо 5000 служители по сигурността и се очаква стачката им да продължи днес до 20:00 часа.

Само във Франкфурт, според летищния оператор Фрапорт (Fraport), авиокомпаниите са отменили 570 от планираните за днес 1200 полети - пристигащи и заминаващи.

Германският национален превозвач Луфтханза (Lufthansa) бе принуден да анулира 400 от 640-те си връзки във Франкфурт, както и 100 от 630 полета до и от Мюнхен.

Летищният оператор Фрапорт предупреждава пътниците да преосмислят плановете си за пътуване.

Стачки по различно време днес се очакват освен това в Дрезден, Мюнхен, Лайпциг/Хале и Ерфурт.

Синдикатът иска заплащането на служителите по сигурността да се повиши до 20 евро на час.