Приходите на американския петролен гигант Шеврон (Chevron) са понесли тежък удар през първото тримесечие заради срива в цените на черното злато, което принуди компанията да понижи прогнозата си за капиталовите разходи тази година с още 2 млрд. долара, предаде Ройтерс и БТА.

Общите приходи на Шеврон, който е вторият по големина производител на петрол в САЩ, са намалели с над 10 на сто до 31,50 млрд. долара през трите месеца до 31 март. Заради това той свива планираните си разходи до 14 млрд. долара, след като по-рано вече ги оряза с 4 млрд. долара.

Въпреки това за тримесечието компанията отчита печалба от 3,6 млрд. долара, което е повишение с 36 процента спрямо миналата година, допълва Асошиейтед прес.

Конкурентът му Ексън мобил (Exxon Mobil) също отчита слаби резултати със срив на печалбата през първото тримесечие, когато пандемията от коронавирус започна да подкопава търсенето на петрол на световния пазар.

Петролният гигант с централа в Тексас е загубил 610 млн. долара, което е понижение със 126 процента спрямо същия период на миналата година.

Приходите на Ексън мобил са се равнявали на 56,16 млрд. долара или с 12 процента по-малко от съответното тримесечие на 2019 година.

Докато светът се бори с COVID-19, по-малко хора пътуват с кола или самолет, което намалява нуждата от петрол. Дори преди епидемията обаче цените на суровината бяха ниски заради търговската война между САЩ и Китай, която допринесе за забавянето на световната икономика. Цената на барел от рефернтния американски лек суров петрол се е сринала с близо 70 процента от началото на годината.