Сауди Арамко (Saudi Aramco) купува петрол от съседните страни, за да изпълни задълженията си по доставките за чуждестранни рафинерии след атаките с дронове срещу съоръжения на компaнията преди 10 дни. Това съобщиха запознати източници пред Ройтерс.

Търговското подразделение на държавната петролна компания на Саудитска Арабия - Арамко трейдинг корпорейшън (Aramco Trading Corportaion) договаря доставки на суров петрол от ОАЕ и Кувейт, за да покрие задълженията си към рафинерии извън кралството като тези в съседен Бахрейн, както и в Малайзия и Южна Корея, според източниците.

Арамко трейдинг корпорейшън не коментира новината.

Атаки с дронове и ракети срещу две съоръжения на Сауди Арамко, където се произвежда основно лек суров петрол , спряха производството на около 5,7 милиона барела дневно, което е повече от половината от продукцията на водещия износител на петрол света.

Въпреки че кралството съобщи, че ще възстанови цялото производство през следващата седмица, то търси помощ от производителите от Залива, за да осигури доставки за клиентите си и да запълни всички дупки, които биха се появили при временен недостиг, твърдят източниците