Испания ще използва средства от ЕС, за да създаде публично-частен консорциум с испанския филиал на Фолксваген (Volkswagen) - СЕАТ (SEAT), и енергийната компания Ибердрола (Iberdrola) за изграждането на първия в страната завод за батерии за електрически автомобили, обяви министърът на промишлеността Рейес Марото, цитирана от Ройтерс.

На събитие, организирано днес от Общия съюз на трудещите се, министърката посочи, че консорциумът ще бъде отворен за други членове и ще помогне на Испания да започне местно производство на електромобили, допълва БТА.

Проектът ще позволи да бъдат развити необходимите инфраструктура, инсталации и механизми за автономно и конкурентно производство на свързано електрическо превозно средство, изтъкна тя.

Испания трябва да получи от ЕС до 2023 година около 140 милиарда евро за възстановяване от пандемията, като почти половината са безвъзмездна помощ. Страната планира да насочи голяма част към финансиране на големи промишлени проекти, които ще допринесат за съживяване и модернизиране на затруднената икономика.

Брюксел настоява енергично да се произвеждат батерии в Европа, за да бъде намалена зависимостта от китайския внос, в момент когато автомобилните концерни правят все повече електрически коли в отговор на по-строгите разпоредби за емисиите, припомня Ройтерс.