Москва ще поеме контрола върху проекта за добив на петрол и газ "Сахалин-1" в руския далечен изток. Това съобщи Ройтерс, цитирайки председателя на комисията по енергетика в руската Държавна дума Павел Завални. Агенцията цитира депутаът да казва, че това е очевидната следваща стъпка, предаде БТА.

Изказването на Завални идва на фона на подписания през миналата седмица указ на руския президент Владимир Путин за прехвърлянето на руско предприятие на правата по петролно-газовия проект "Сахалин-2", позициониран до "Сахалин-1", припомня информационната агенция.

На фона на санкциите бяхме принудени да вземем решение да променим проекта "Сахалин-2" от режим на споразумение за споделяне на производството (с частни компании - бел. р.) към включването му към юрисдикцията на Кремъл, каза Завални, след което допълни: "Очевидно същото ще се случи и със "Сахалин-1"".

"Когато се въвеждат санкции, когато компаниите на практика не могат да участват активно в даден проект, това създава различни рискове за нас и ние сме принудени да вземем подобни решения", обясни той.

Чуждестранните компании с дялове в "Сахалин-2" са "Мицуи енд Ко" (Mitsui & Co) и "Мицубиши корп" (Mitsubishi Corp), които притежават общо 22,5% в проекта в руския Далечен изток, откъдето се доставя втечнен природен газ (ВПГ) главно за Япония.

Малко след руската инвазия в Украйна в края на февруари британският енергиен гигант "Шел" (Shell) реши да се раздели с активите си в Русия, включително с дела си от 27,5 на сто в "Сахалин-2", и сега преговаря с потенциални купувачи. Но преди два дни компанията отбеляза, че все още проучва указа на Путин за "Сахалин-2".

Междувременно се разбра, че "Шел" ще придобие дял от 6,25 на сто в проекта за разширяване на газовото находище "Норт фийлд ийст" (North Field East) в Катар.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков все пак заяви пред репортери, че все още не е взето решение за съдбата на "Сахалин-1".

В проекта "Сахалин-1" участваха четири компании: руската "Роснефт", американският енергиен гигант "ЕксънМобил" (ExxonMobil), японският консорциум за развитие на петрол и газ на Сахалин (SODECO), както и Индийският консорциум за петрол и природен газ (ONGC). През март "ЕксънМобил" обаче обяви, че ще се оттегли от руския проект заради започналата война в Украйна.

Японското правителство събира информация, за да потвърди намеренията на Москва относно проекта "Сахалин-1", каза представител на японското министерство на индустрията.

По-рано днес руският вицепремиер Юрий Трутнев, цитиран от ТАСС, съобщи, че добивът на петрол от "Сахалин-1" е спаднал до едва 10 000 барела на ден в сравнение с обичайните 220 000 барела на ден. Трутнев, който е и президентски пратеник за Далекоизточния федерален окръг, обясни драстичния спад с "наложените ограничения", визирайки санкциите на Запада срещу Русия.

Той също така отбеляза, че намаляването на производството се отразява на бюджета на Сахалинска област, както и на състоянието на икономиката на целия Далечен изток и Русия като цяло. В следствие на намаления добив "през 2023 г. ще бъдат загубени до 38 милиарда рубли (600 милиона долара). Това е 26 на сто от собствените приходи на региона през 2022 г.", допълни руският вицепремиер.

През февруари "Росатом" съобщи, че остров Сахалин ще се превърне в център за производство на водород.