Данните, събрани от независима изследователска група, показват, че Германия е най-големият купувач на руска енергия през първите два месеца от началото на войната в Украйна.

Проучването, публикувано от Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (Centre for Research on Energy and Clean Air - CREA), изчислява, че Русия е спечелила 63 милиарда евро (66,5 милиарда долара) от износ на изкопаеми горива от 24 февруари, предаде DW.

Изследователите установиха, че само Германия е платила на Русия около 9,1 милиарда евро (9,65 милиарда долара) за доставките на изкопаеми горива през отчетните два месеца след началото на инвазията на Москва.

Германия е изправена пред остри критики за това, че разчита на руския газ и петрол, въпреки предупрежденията на съюзниците в продължение на много години, че това може да се окаже опасност за европейската сигурност.

Според проучването - озаглавено "Финансиране на войната на Путин срещу Европа" - вторият най-голям вносител на руски изкопаеми горива от началото на инвазията е Италия (6,9 милиарда евро), следвана от Китай (6,7 милиарда евро).

"Износът на изкопаеми горива е ключов фактор за военното укрепване на Русия и бруталната агресия срещу Украйна", казват авторите на изследването.

Какво друго показа проучването?

През това време Европейският съюз беше основният вносител на руски изкопаеми горива, което като дял бе 71%, а като стойност около 44 милиарда евро от приходите на Русия от износ в сектора, показват данните на CREA.

CREA установи също, че много компании в областта на изкопаемите горива продължават да търгуват в големи обеми с Русия, включително BP, Shell, Total и ExxonMobil. 

Проучването показа, че количествата изнесени от Русия продукти намаляват, тъй като санкциите започнаха да хапят, но че увеличението на цените на изкопаемите горива смекчава последиците върху приходите на Москва.

CREA препоръча на правителствата и корпорациите да прекратят всички покупки, за да "помогнат за прекратяване на войната и престъпленията срещу човечеството, извършени от руските военни".

В заключенията на организацията също така се казва, че правителствата трябва да разработят планове за пълен отказ от изкопаемите горива, вместо просто да предлагат други източници за тях. Казва се още, че преминаването към чиста енергия би имало "много по-големи ползи за икономиката, здравето и националната сигурност".

За проучването изследователите са използвали данни за движението на плавателни съдове, проследяване в реално време на газовите потоци през тръбопроводите и оценки, базирани на минали месечни търговски справки.