Европейските мрежови оператори са готови да приложат незабавно дългосрочен план за включване на балтийските държави, които разчитат на руската мрежа, в системата на Европейския съюз, в случай че Москва ги "отреже", съобщи Ройтерс, като се позова на три източника, които пожелаха да останат анонимни, имайки предвид деликатността на темата.

Загрижеността относно енергийната зависимостта от Русия нарасна в цяла Европа поради намаляването на доставките на руски газ за някои страни след нахлуването на Москва в Украйна отбелязва агенцията.

Балтийските държави са изнервени, след като Литва влезе в конфликт с Русия заради блокирането на достъпа на някои стоки (онези в санкционни списъци на ЕС - б.р.) за руския полуексклав Калининград.

30 години след отделянето от бившия Съветски съюз и 17 години след присъединяването към Европейския съюз, Естония, Латвия и Литва зависят от Русия, която ги снабдява с енергия.

Балтийските държави имат дългогодишен план да станат част от Европейската мрежа на операторите на преносни системи за електроенергия, известна като ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators) до 2025 г.

Източниците смятат, че свързването може да бъде приложено незабавно, ако е необходимо, съгласно планове за действие в извънредни ситуации, изготвени от ENTSO-E за такива случаи. 

Руската и континенталната европейска система работят на честота от 50 херца, но докато руската система се управлява от Москва, континенталните европейски мрежи са децентрализирани, което означава, че всеки национален мрежов оператор е отговорен за поддържането на стабилността на своята система.

Въпреки това, в случай на спешност, операторите в европейската система могат да окажат помощ.

Още през март ЕС и Украйна свързаха своите мрежи - две години и половина по-рано от планираното - позволявайки на Украйна да получи аварийно захранване от Европа, ако военни атаки причинят прекъсвания. По-рано бе съобщено, че Украйна вече изнася електроенергия за Румъния.

В идеалния случай балтийските държави ще се изключат от руската мрежа едва през 2025 г., когато се направят нужните инвестиции, подкрепени от 1,6 милиарда евро финансиране от ЕС за модернизиране на тяхната инфраструктура.

Мрежите ще работят стабилно, но липсата на модерна инфраструктурата може да означава по-високи цени на електроенергията, отбеляза един от източниците.