След решението на Русия да спре доставките на газ за България и Полша, се появиха съобщения, че двама големи купувачи - Австрия у Германия, са се съгласили да плащат по предложената от Москва схема - през рублеви сметки в Газпромбанк. 

Австрия побърза да отрече, в Германия умуват какво да правят.

Кремъл заяви, че и други страни може да ги последва съдбата на България и Полша, ако не платят, както е указано. Когато го направят, доставките ще бъдат възобновени. Това не било изнудване, а ново правило.

Почти неизвестен остава документ на ЕС, според който схемата на Путин за плащане в рубли може и да се използва при определени условия.

Фалшива новина или близко бъдеще 

Германия и Австрия се договориха да плащат за руския газ в рубли след спирането на доставките за Полша и България, съобщиха редица руски медии, като се позоваха на РИА Новости. Топ мениджърът на германската компания Uniper заявил, че новата схема за плащане на руския газ не противоречи на санкциите и такова плащане е възможно. Според него компанията ще продължи да обсъжда този въпрос с германското правителство. Плащането е дължимо в края на месец май. Това съобщава РИА Новости.

Австрийският канцлер Карл Нехамер пък заявил, че страната е приела условията на Русия за плащане на газ.

Виена няма да плаща рубли за руски газ, каза в сряда австрийският канцлер Карл Нехамер, отхвърляйки съобщенията на руските информационни агенции, че Виена е приела условията за плащане на Москва, цитиран от DW.

В туит Нехамер нарече съобщенията "фалшиви новини на руската пропаганда".

Австрийската енергийна компания OMV "естествено продължава да плаща доставките на газ от Русия в евро", каза той. 

"Австрия се придържа към всички съвместно договорени санкции на ЕС до последната йота", добави канцлерът. 

Берлин на свой ред обяви, че следи ситуацията с доставките на газ "много внимателно" след решението на Русия да спре доставките за България и Полша. Германското министерство на енергетиката заяви, че се координира с енергийните компании и доставчиците.

"Газовите потоци са на стабилно ниво като цяло към този момент", каза говорител на министерството. "Ние обаче сме загрижени от това, че спират доставките за европейските страни партньори".

Официалната агенция на Германия, отговаряща за енергетиката, Bundesnetzagentur, потвърди, че доставките на газ в Германия "в момента" са задоволителни.

"Унипер" (Uniper) обаче оповести, че се водят преговори с правителството - компанията смята, че може да плаща за газа по схемата, предложена от Москва. Главният финансов директор на "Унипер" Тиина Туомела посочи, че компанията вносител използва механизма, който позволява плащания в евро, които се конвертират в рубли от руската банка, съгласно оценката на ЕС, че това не нарушава санкционните ограничения.

Какво отговори Кремъл

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не изключи вероятността и други страни освен България и Полша да не получават руски газ, ако не плащат за него в рубли, предаде ТАСС.

"С наближаването на срока за плащанията (за газа), ако някои потребители откажат да плащат по новата система, то указът на президента (Владимир Путин) разбира се ще се изпълнява", каза говорителят на президентската администрация.

Доставките за Полша и България ще бъдат възстановени, ако страните започнат да плащат в рубли, допълни той.

"Плащане в надлежната форма ще бъде основание за продължаване на доставките", каза Песков.

На въпрос дали се планират контакти на Путин с колегите му от тези страни за обсъждане на ситуацията, говорителят отговори: "Не се планират".

Необходимостта да се премине към плащания в рубли за руския газ е била продиктувана от това, че от Русия са били откраднати "значителни по сума резерви", допълни той.

Дмитрий Песков отговори на думите на ръководителя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, която нарече изнудване изявлението на "Газпром", че спира доставките на газ за страни от ЕС.

"Това не е изнудване. Русия е била и остава надежден доставчик и остава ангажирана със своите договорни задължения. Условията, които бяха в президентския указ, необходимостта от нова методология беше причинена от недружелюбни стъпки в икономиката и финансовия сектор към нас, необходимостта беше продиктувана от факта, че, казано на руски, значителна част от нашите резерви бяха откраднати от нас. И всичко това наложи нова система за плащане. Няма изнудване, всичко е съобщено на купувачите предварително. Не сме съгласни с това определение", коментира Песков.

Как се промени позицията на ЕС

Първоначално ЕК заяви, че плащането по предложената от Русия схема заобикаля санкциите. Документ на Еврокомисията отпреди дни обаче допуска използване на схемата. "Компаниите от ЕС могат да поискат от руските си партньори да изпълняват техните договорни задължения по същия начин, както преди приемането на указа (на Путин), тоест чрез депозиране на дължимата сума в евро или долари", се казва в документа на ЕК. Преди да извършат плащането, операторите от ЕС също така трябва да дадат ясно да се разбере, че те смятат своите договорни задължения за изпълнени, когато депозират евро или долари в "Газпромбанк".

Коментирайки новата информация заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че ЕК е допуснала възможност за заплащане за газа в рубли и че смята, че указът на президента на Русия може да се прилага за европейските бизнеси. "Ние ценим последователността и принципността на нашите европейски партньори", написа Медведев в канала си в "Телеграм" и добави усмихнати емотикончета. После той припомни, че според нови данни на МВФ Европа няма да изкара без руски газ не повече от шест месеца. А после добави, че ако трябва сериозно да се говори и една седмица няма да издържи Европа без руски газ, предаде ТАСС.

Схемата за плащане на газа

Снимка: Фейсбук

Каква всъщност е схемата

Газпромбанк ще играе ролята на посредник. Тя ще купува рубли от името на купувача на газ, за да прехвърли рубли към друга специална К сметка. След това "Газпромбанк" ще преведе средства в рубли от тип K сметка на чуждестранния купувач на газ към сметките на "Газпром" в рубли.

Газпромбанк може да открие такива сметки без присъствието на представител на чуждестранен купувач.