На 10.03.2021 г., с начален час 10.30 ч., ще се проведе Осми национален Фарма Форум, организиран от списание "Мениджър". Темата на тазгодишното издание е "Повратна точка - политиките, промените, платформите". Предстои дебат в три дискусионни панела, като форматът на събитието е хибриден - с възможност за физическо присъствие и излъчване на живо във фейсбук и на manager.bg.

Двойната криза с COVID-19 открои пропуските и слабостите на глобалните и националните здравни системи. Пандемията от последната година не само разкри спешна необходимост от преначертаване на пътната карта на здравеопазването във всяка държава, но постави здравето в центъра на политическия фокус навсякъде по света.

Събитието ще се проведе в три дискусионни панела. Тематичен фокус на дискусията в панел I са очакванията на бизнеса и съсловните организации към бъдещото управление в сферата на здравеопазването. Лидери на мнения от водещи фарма компании и от сферата на научната експертиза,представители на браншови организации ще представят своята гледна точка кои са неотложните мерки и приоритети за стабилизиране и модернизиране на българското здравеопазване. Модератор на дискусията ще бъде Аркади Шарков, макроикономист (ЕКИП), експерт по икономика на здравеопазването. В дебата ще участват: проф. Асена Сербезова, дм, председател на УС на Български фармацевтичен съюз; д-р Иван Маджаров, председател наУС на Български лекарски съюз; Николай Хаджидончев, изпълнителен директор на Тева в България и председател на Управителния съвет на Българската Генерична Фармацевтична Асоциация (БГФАРМА)и Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

В рамките на панел II ще се състоидебат по приоритетите в бъдещите здравни политики, заложени в платформите на основните политически партии, които се очаква да бъдат парламентарно представени в 45-о Народно събрание. Четирите основни теми за дебат са: Концепция за ускоряване на дигитализацията на здравния сектор - електронно досие, електронна здравна рецепта; Нова визия на грижата за общественото здраве в превенцията и лечението - готови ли сме да разпознаем и посрещнем следващите рискове и заплахи.; Реформите, които повече не могат да бъдат отлагани.; Готовност за изпълнение на национално ниво на програмата EU4HealthДискусията ще бъде модерирана отДеян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) и Николай Хаджидончев, изпълнителен директор на Тева в България и председател на Управителния съвет на Българската Генерична Фармацевтична Асоциация (БГФАРМА). Участници потвърдили присъствие са: проф. д-р Костадин Ангелов, дм; ГЕРБ; проф. Георги Михайлов, БСП и д-р Александър Симидчиев, Демократична България.

В трети панел - NEXTGEN HEALTH - представители на фармацевтичната индустрия и технологични компании ще споделят кои са новите измерения на развитие и смели подходи в областите, в които инвестират знания, новаторски решения и научни достижения за създаването и прилагането на следващото поколение терапии, ранна диагностика, достъпно лечение за подобряване на физическото здраве и качеството на живот. Модератор на дискусията ще бъде Силвия Илиева, професор във Факултета по математика и информатика и директор на институт GATE към Софийски Университет "Св. Кл. Охридски". В панела ще участват Николай Хаджидончев, изпълнителен директор на Тева в България и председател на Управителния съвет на Българската Генерична Фармацевтична Асоциация (БГФАРМА); Кристина Ескенази, председател на Биотехнологичен и Здравен Клъстер; Лука Чичов, генерален мениджър на IQVIA България и Иван Станков, изпълнителен директор на AI Uncoveredltd, Лондон.

Можете да се регистрирате за присъствие в залата на събитието на: https://events.manager.bg/ или да гледате онлайн в сайта manager.bg и във фейсбук събитието Осми национален Фарма Форум.

Генерален спонсор на Осми национален Фарма Форум: TEVA

Форумът се осъществява и с подкрепата на: SANOFI; AMGEN; Astellas

Медийни партньори на инициативата са: dir.bg; bTV Media Group; RED media и PR Play