В понеделник администрацията на президента Джо Байдън обвини Китай за хакване на софтуер за сървър за електронна поща на Microsoft, който компрометира десетки хиляди компютри по целия свят по-рано тази година, предаде Асошиейтед прес.

В своето изявление САЩ и съюзниците им обвиняват Китай за хакерската атака през март, насочена срещу услугите на приложението Exchange на Microsoft, която засегна най-малко 30 000 организации.

Администрацията и съюзническите държави разкриват и широк спектър от други киберзаплахи от Пекин, включително атаки срещу рансъмуер от хакери, свързани с правителството, които са насочени към компании с искания за милиони долари.

Технологичният гигант вече обвини за кибератаката хакерската група "Хафниум", свързана с Пекин, припомня АФП.

Китайското министерство на държавната сигурност използва хакери с престъпни договори, които са участвали в схеми за изнудване и кражба с цел собствена печалба, според висш служител в администрацията. Този служител информира репортери за разследването, като е пожелал да остане анонимен.

Междувременно Министерството на правосъдието обяви в понеделник обвинения срещу четирима китайски граждани, които според прокурорите работят с Министерството на държавната сигурност в хакерска кампания, насочена към десетки компютърни системи, включително компании, университети и държавни структури.

Представителят ма американското правителство заяви, че "безотговорното поведение на Китай в киберпространството не отговаря на целта му да изглежда като отговорен лидер". Кибердейността на Китай е "тежка заплаха за икономиката и националната сигурност" на САЩ и техните съюзници, подчерта той.

В понеделник "безпрецедентна група съюзници и партньори, включително ЕС, Великобритания, Австралия, Канада, Нова Зеландия и НАТО, се присъединиха към САЩ, за да разкрият злонамерените действия на китайското министерство на сигурността". Те обвиняват китайското правителство, че използва "престъпни информационни хакери", за да извършва кибератаки в целия свят, понякога "с цел лично облагодетелстване".

Тези кибератаки могат да имат за цел кражбата на данни или технологии, но има информация, че хакери, свързани с китайското правителство, са отправили към частни предприятия и искания за откуп на стойност милиони долари. Кибератаките с цел откуп, при които данните на целта се зашифроват и се искат пари, за да бъдат дешифрирани, се извършват все по-често, като неотдавна техен обект станаха големи американски предприятия, припомня АФП.

ЕС на свой ред призова Китай да пресече злонамерените дейности в интернет, извършвани от негова територия. Това се посочва в изявление на европейския върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитирано от БТА.

Отбелязва се, че проникването в сървър на Microsoft е засегнало сигурността на хиляди съобщителни мрежи по света, включително на институциите на ЕС. По този начин хакери и до днес продължават да се възползват от това действие. Подобно безотговорно и вредно поведение доведе до значителни икономически загуби и има отражение за сигурността, икономиката и обществото, допълва Борел.

Той добавя, че ЕС е установил намеса, насочена към държавни институции и политически организации в ЕС, както и към ключови европейски производства. Тези дейности могат да бъдат свързани с хакерски групи, известни като "Advanced Persistent Threat 40" и "Advanced Persistent Threat 31", и се извършват от територията на Китай с цел кражба на интелектуална собственост и шпионаж, пояснява Борел.

Говорител на Европейската комисия уточни, че засега не се подготвят санкции срещу Китай по този повод, както и че подобна мярка се нуждае от пълна подкрепа от държавите в ЕС, за да бъде приложена.

НАТО, като организация, изрази готовност да използва всичките си възможности, за да възпира, защитава и противодейства срещу заплахите в интернет. В изявлението на алианса се изразява подкрепа за извода на САЩ, Канада и Великобритания, че проникването в сървър на Microsoft, довело до значителни щети, е дело на Китай.

С все по-голяма загриженост наблюдаваме, че кибер заплахите за сигурността на алианса са сложни, разрушителни и зачестяват, се посочва в изявлението. Отбелязва се, че ударите са насочени към важна инфраструктура и срещу демократичните институции на съюзниците, както и че се възползват от слабости в устройства и софтуер.

За първи път НАТО осъжда хакерските операции на Пекин, отбелязва АП.

Националният център за киберсигурност на Обединеното кралство заяви, че хакерските групи са се насочили към морската индустрия и военноморските сили на отбраната на САЩ и Европа и финландския парламент.

Консултативен съвет от експерти на ФБР, Агенцията за национална сигурност и Агенцията за киберсигурност на инфраструктурата вече са създали конкретни техники за защита на държавните агенции и бизнеси.

Говорител на китайското външно министерство, попитан за хакването на приложението Exchange, по-рано заяви, че Китай "твърдо се противопоставя и се бори с кибератаките и киберкражбите под всякаква форма" и предупреди, че приписването на кибератаки трябва да се основава на доказателства, а не на "неоснователни обвинения".