Бразилската месопреработвателна компания "Жота Бе Еси" (JBS) е уведомила правителството на САЩ, че е станала жертва на хакерска атака с искане на откуп от страна на престъпна организация, базирана вероятно в Русия, предаде Ройтерс, като се позова на Белия дом.

Атаката е разстроила производството на месо във филиалите на компанията в Северна Америка и Австралия. JBS е най-голямата месопреработвателна компания в света и кибернападението е спряло операциите в нейните австралийски клонове. Прекратено е и клането на животни в нейни кланици в няколко американски щата.

Тази хакерска операция с искане на подкуп, срещу който да бъдат разблокирани поразените компютри, бе предшествана от подобно нападение през май срещу тръбопровода "Колониъл пайплайн"- най-голямата мрежа в САЩ за транспортиране на течни горива. Заради нея доставките за югоизточните щати бяха затруднени в продължение на няколко дни.

Тогава Белият дом съобщи, че е бил осъществен контакт с руското правителство и че ФБР е започнало разследване.

"Нашите системи се завръщат онлайн и не пестим никакви ресурси за борба с тази заплаха", каза Андре Ногейра, главен изпълнителен директор на JBS USA.

"Белият дом предложи помощ на JBS и предишния ден наш екип от министерството на земеделието разговаря няколко пъти с нейното ръководство", каза Карин Джийн-Пиер, говорителка на Белия дом.

По думите й администрацията на САЩ отново се е обърнала към руското правителство и е отправила послание, че "отговорните държави не дават убежище на престъпници, искащи откуп".

Със северноамериканските операции със седалище в Грили, Колорадо, JBS контролира около 20% от месопреработвателния капацитет за американско говеждо и свинско.

Ако престоят в дейността на JBS продължи, може да се увеличат цените на месото и месните продукти през летния сезон на барбекютата в САЩ. Освен това ще бъде нарушен износът в момент, когато в Китай има голямо търсене, посочва Ройтерс.

"Белият дом се ангажира пряко с руското правителство по този въпрос и предава съобщението, че отговорните държави не приютяват престъпници с искания за откуп", заяви Джийн-Пиер.