В наши дни дигиталните услуги дават удобство и бързина и са все по-голяма част от ежедневието ни. Всеки ден общуваме, разговаряме и плащаме чрез компютри, смарт телефони и таблети.

 Ето защо темата за сигурността на информационните технологии придобива все по-голямо значение. Как да се възползваме от дигиталните услуги без да поемаме излишни рискове? Ето няколко лесни правила:

Ползвайте повече от една парола за различните си профили в интернет.

Никога не използвайте една и съща парола за различните ви онлайн профили. Винаги защитавайте електронната си поща, профилите си в социалните мрежи, потребителските ви профили за онлайн и мобилно банкиране, кредитни карти, финансови и инвестиционни продукти с различни пароли. Ако хакер атакува един от профилите ви, той би могъл да достъпи и другите, ако паролата е същата.

Не се улавяйте на фишинг съобщенията, които получавате.

За да разбият сигурността на система, която е защитена с парола, хакерите често използват фишинг. Това са имейл съобщения, които изглеждат така, сякаш са изпратени от банка или уеб страница. Обичайно в тях пише, че получателят спешно трябва да влезе в профила си и да актуализира някакви данни. Веднага щом го направи, въведените данни попадат директно в ръцете на кибер-престъпниците. Винаги проверявайте кой ви изпраща съобщението. Фишинг имейлите лесно могат да бъдат разпознати, защото често те прикриват два различни или странни адреса. И никога не отваряйте оферта, която вие самите не сте поискали. Повярвайте, че едва ли Бил Гейтс, Уорън Бъфет или нигерийски принц ще ви завещае половината от богатството си... срещу скромен паричен превод от ваша страна.

Ако протоколът е HTTPS, вие сте в безопасност.

Когато даден уебсайт ви поиска да свалите данни или да въведете потребителско име и парола, проверете дали има иконка на катинарче вляво на лентата с адреса, последвано от HTTPS протокола.

Получили сте по имейл документ, който не сте поискали? В кошчето!

Внимавайте, ако получите имейл, съдържащ необичайни линкове или прикачени файлове - например нотариално заверени или други документи, които вие не обработвате като част от работата ви. Не ги отваряйте или сваляйте. И никога не връщайте отговор на изпращача, като му предоставите исканите данни.

Думите са важни и те трябва да са правилно изписани.

Обръщайте внимание на заглавието на имейла. Ако съдържа граматически грешки или има несъответствия на вашия роден език, пратете го в кошчето без да го отваряте. Много хакери се опитват да влязат в потребителски профили в различни части на света чрез имейл съобщения с текстове, които са преведени с онлайн машинен превод. В много случаи, преводът не е перфектен и затова е много лесно да се забележи, че текстовете са генерирани от съмнителни източници.

При получаване на файлове с подозрителни разширения в името им, правилото е: В кошчето!

Когато получите прикачен файл, винаги проверявайте разширението на името на файла преди да кликнете върху него. Освен файлове с разширение .exe в името си, вируси могат да бъдат скрити и във фалшиви фактури, глоби, товарителници и др. и да се разпространяват бързо. Обикновено те се изпращат като .doc и .pdf файлове.

Винаги бъдете с повишено внимание! Дори и най-безобидните имейли могат да се окажат опасни.

Една от стратегиите, които хакерите използват, е разпространението на вируси чрез имейл съобщения с подозрителни прикачени файлове, като например верижни писма от типа: "Изпрати това пожелание до 10 свои приятели и ще забогатееш в следващите седем дни". Често заглавията на такива имейли изглеждат напълно безобидни и така вие ставате по-непредпазливи. Но внимавайте! Посредством имейли с прикачени файлове, които могат да бъдат свалени и инсталирани, ИТ пиратите получават възможност безпроблемно да влязат в профилите ви. В такъв случай, никога не препращайте тези имейли! Пратете ги в кошчето и след това ги изтрийте и оттам.

Да заминете на почивка е добре, но да оставите всички да разберат това, може да ви отвори доста проблеми.

Ако сте извън офиса, включете в Outlook автоматичното изпращане на съобщения само за получатели в рамките на своята работа, но не и за външни получатели. По този начин ще избегнете потенциални хакери да узнаят, че няма да ви има за известно време.

Следете отблизо профила си и в случай на подозрителни трансакции, свържете се с вашата банка.

Проверявайте трансакциите по банковата си сметка поне веднъж седмично. Най-лесно това става с мобилно и онлайн банкиране. С банката в телефона ви за секунди можете да следите наличността по вашата сметка отвсякъде и по всяко време. При възможност активирайте услугата за SMS известяване, така че веднага да получавате уведомление, ако някакви средства излизат от сметката ви. Ако забележите някакво несъответствие между извършени от вас трансакции и начислените суми, свържете се с вашата банка и поискайте да получите разяснения. В случай на операции, които не сте заявили, съобщете за това незабавно, като предоставите всякаква информация, която би могла да е полезна за установяване на произхода на нарушението.

Статията е спонсорирана от ФинКултура: Киберсигурност. Серията Киберсигурност представя практични съвети как да общувате и плащате чрез компютри, телефони и таблети без компромис със сигурността.

ФинКултура е образователна инициатива на УниКредит Булбанк за повишаване на финансовата култура на хората.

Физическата култура е за здраве, ФинКултурата - за здрави финанси. #socialimpactbanking #заважнитенеща #киберсигурност #финкултура