Американската компания "Колониъл пайплайн" обяви в сряда, че е започнала да възстановява дейността на най-голямата мрежа от петролопроводи в САЩ, шест дни след като хакерска атака я принуди да спре работата й, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Прекъсването на работата на петролопроводите предизвика недостиг на горива, дълги опашки за дизел и трескаво презапасяване в югоизточната част на САЩ, което доведе до повишаване на цените на петрола. 

Нормализирането на доставките ще отнеме няколко дни, обяви компанията.

"Колониъл пайплайн" спря дневния пренос на 2,5 милиона барела бензин, дизел и самолетно гориво миналия петък след най-сериозната кибератака срещу американската енергийна инфраструктура.

Запознати източници са съобщили, че компанията няма намерение да прати искания от хакерите откуп.

Американският министър на транспорта Пит Бутиджидж каза, че властите взимат мерки по отношение на недостига на горива и помагат за възстановяването на дейността на "Колониъл пайплайн".

Междувременно американският президент подписа изпълнителен указ, който цели да укрепи федералните възможности в областта на киберсигурността и насърчава стандартите в дигиталната сигурност в частния сектор, засегнат от серия кибератаки, предаде Ройтерс.

С указа се въвежда серия от инициативи, замислени да осигурят на федералните агенции инструменти за киберсигурност. Поводът е кибератаката срещу компанията "Колониъл пайплайн", която доведе до спиране на преноса на горива по мрежата от петролопроводи на компанията и до недостиг на гориво в югоизточните щати.

Указът изисква от софтуерните компании, доставчици на правителството, да спазват определени стандарти за киберсигурност в продуктите си и да съобщават дали те самите са били компрометирани от хакери.

Ударът срещу петролопроводите е последната от серия атаки, насочени срещу американски компании и държавни институции през последните шест месеца. През декември стана известно, че руска хакерска операция е проникнала в девет федерални служби. Напоследък американското правителство разследва друга хакерска кампания с връзки с Китай, която е засегнала девет агенции.

"Трудно е да се учим от всеки случай и да гарантираме, че правителството като цяло и компаниите имат информация, за да се предпазят. Затова използвахме правомощията си в максимална степен и казахме, че всеки, който работи с правителството на САЩ, трябва да съобщава за инцидентите, за да използваме тази информация да защитим американците", е казал високопоставен източник от американското правителство".