Преди няколко дни САЩ издадоха предупреждение към фирмите и техните служители за рисковете от правенето на бизнес в Хонконг.

Държавният департамент предупреди американските предприемачи за наличието на "значителни рискове" за дейността им в Хонконг. Това външополитическото ведомство направи със специално съобщение: "Рискове и съображения за бизнеса, който оперира в Хонконг".

Предупреждението идва в резултат на наложения миналата година от Пекин нов Закон за националната сигурност (ЗНС), с който бяха въведени ограничения към този исторически финансов център.

С този закон Пекин въведе по-строг контрол, което повдигна въпроси за бъдещето на града като международен бизнес център.

Какви са рисковете според Държавния департамент

Държавният департамент предупреждава за потенциялни репутационни, регулаторни, финансови и в някои случаи правни рискове, свързани с операциите на компаниите в Хонконг.

Тези рискове са разделени на четири категории: за бизнеса и хората след налагането на ЗНС; за поверителност на данните; рискове по отношение на прозрачността и достъпа до информация; и рискове за бизнеса или отделни физически лица, заради наложени санкции срещу физически или юридически лица.

Всъщност ако трябва да се обобщи, САЩ предупреждават мултинационалните компании, техните служители и семействата им, че трябва да се подчиняват на законите и че могат да бъдат арестувани. Сред рисковете има и такъв: китайските власти могат да изискат ключова информация.

Анализаторите отбелязват, че не за пръв път Държавният департамент излиза с ноти и предупреждения по различни поводи. Това е работа и на министерствата на финансите, търговията, вътрешната сигурност. Но в случая в предупреждението за компаниите в Хонконг се включи и президентът Джо Байдън.

Държавният глава предупреди пред репортери миналия четвъртък, че ситуацията в Хонконг се влошава, че китайското правителство не спазва обещанието си за Хонконг: да поддържа автономен статута на специалния административен район за 50 години след предаването му от Великобритания през 1997 г.

Байдън определи съобщението за рисковете на Държавния департамент по-скоро като консултативно - за това какво може да се случи в Хонконг, без да казва нищо повече. Повече може да се очаква в предстоящо съобщение на Белия дом.

Тук е мястото да припомним, че Законът за националната сигурност беше въведен и засегна Хонконг миналата година, след като протестите заради закона за екстрадицията прераснаха в насилие и се превърнаха в по-широко антикитайско и продемократично движение. Със закона бяха улеснено налагането на наказания за протестиращи и бе намалена автономията на града.

Във връзка с това, в своето предупреждение Държавният департамент включва и други области извън чисто бизнес отношенията: свободата на печата, поверителността на данните и наложените вече санкции.

Наред с предупреждението (в същия ден - 16 юли) САЩ наложиха санкции на още седем китайски високопоставени служители (заместник-директори в бюрото за връзка) заради репресии от страна на Пекин срещу демократичното движение в Хонконг. Тези хора "систематично са подкопавали" демократичните институции в Хонконг, отлагали са избори, отстранявали са избрани депутати от длъжност и са арестували хиляди хора, които не са били съгласни с политиката на

Колко сериозни са съображенията

"Мисля, че е доста сериозно. Мисля, че това предупреждение е отражение на драматичните промени, които се случиха в Хонконг, отбеляза пред BBC Джеф Мун, бивш помощник на търговския представител на САЩ, който е работил по политиката на Хонконг по време на администрацията на Барак Обама.

Мун изтъкна присъствието в Хонконг на стотици американски фирми. Според Американската търговска камара (AmCham Хонконг) в града става дума за около 280 компании с регионални централи там.

В свое изявление Камарата казва, че е наясно с все по-сложната геополитическа среда и рисковете от нея.

"Ние сме тук, за да подкрепим нашите членове да се ориентират в тези предизвикателства и рискове, като същевременно улавяме възможностите за правене на бизнес в този регион."

Предупреждението вероятно няма да нанесе незабавен удар, смята Брок Силвърс, главен инвестиционен директор на базираната в Хонконг Adamas Asset Management, цитиран от CNN. Той добави, че малко американски компании, опериращи в момента в Хонконг, ще бъдат изненадани от съдържанието му, повечето са наясно с нарастващите рискове в административния район.

Но Силвърс добавя, че предупреждението отразява все по-спорните отношения между Китай и САЩ. Отношенията се разрушават от години, тъй като двете страни се сблъскват по всичко - от Хонконг и Синдзян до Big Data*, търговията и чуждестранните инвестиции.

Американската администрация не препоръчва на предприятията да се оттеглят от района. Но Джеймисън Гриър, юрист по международната търговия и бивш началник на кабинета на американския търговски представител Боб Лайтхайзър по време на администрацията на Тръмп, заяви пред BBC, че компаниите може и да размислят за оставането си в Хонконг.

"Китай и САЩ по същество сега казват на финансовите институции, частния капитал и други финансови институции, че може да се наложи да изберат едната или другата страна", каза той.

Това може да доведе до разделяне на финансовите вериги на доставки по целия свят, предупреди Гриър.

Как ще действат компаниите

Американските компании вече стъпват внимателно в Хонконг, тъй като разликата между дейността там и в континентален Китай отслабва. CNN дава няколко примера.

Компанията за облекло и обувки VF Corp (VFC) обяви през януари, че ще изнесе операциите от Хонконг, премествайки центъра си за доставки в Сингапур и предлагайки други услуги в Малайзия. Компанията премести операциите на бранда в Шанхай.

Междувременно New York Times (NYT) премести своята база за онлайн новини за Азия от Хонконг в Сеул.

Играчите от сферата на Big Tech също са предпазливи: Facebook, Google и Twitter спряха прегледа на заявките за потребителски данни от правителството на Хонконг.

Миналия месец президентът на Американската търговска камара в Хонконг нарече спирането на продемократичния таблоид Apple Daily "предупредителен изстрел", след като журналистите му бяха арестувани и активи за милиони долари бяха замразени. Като основание за репресиите срещу изданието властите посочиха нарушенията на новия Закон за националната сигурност.

"Не става въпрос само за затварянето на Apple Daily", каза по това време президентът на AmCham Хонконг Тара Джоузеф пред CNN Business. "Това е новото нормално и промяната, която Хонконг преживява от своята ера като постбританска колония до ера, в която е днес, все повече и повече, неразделна част от Китай.

Мъртво ли е правилото "Една държава, две системи"

Очакваното съобщение от администрацията на Байдън е "изявление за очевидното", според Уилям Рейнш, търговски експерт в Центъра за стратегически и международни изследвания, който 15 години е бил председател на Националния съвет за външна търговия.

Приниципът "Една държава, две системи" е мъртва , каза той, позовавайки се на правилото, което повече от 20 години предоставя на Хонконг политически и правни свободи, които ги няма в континенталната част на Китай.

Администрацията на Байдън по същество предупреждава американските компании, че рискът да бъдат (в Хонконг) се е увеличил значително и поставя правителството в положението да може да каже "ние ви казахме", когато се случи нещо лошо, добави Рейнш.

В съображенията си Държавният департамент обаче посочва, че все пак Хонконг не е съвсем, като Китай.

Хонконг запазва много икономически различия от континентален Китай, като например свободна и отворена търговия, незначителни тарифни или нетарифни бариери и добре защитени собственост и права върху интелектуалната собственост.

Много компании се замислят дали да не се изнесат от Хонконг

Снимка: АP/БТА

Хонконг продължава да има независима власт при изпълнението на търговски споразумения, определя паричната си политика автономно от КНР и участва отделно от континентален Китай в много международни организации и многостранни образувания, включително Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество и Световната търговска организация. В много отношения Хонконг е отделна правна юрисдикция от КНР, като поддържа както отделна валута, така и отделни регулаторни структури за надзор на компании, опериращи на територията на административния район.

Но въпреки това, отбелязва Държавният департамент, налагането от Пекин на Закона за националната сигурност върху Хонконг през юни 2020 г. доведе до основни структурни промени, които значително намалиха автономията на Хонконг. Като резултат, рисковете за бизнеса и върховенството на закона, които преди бяха ограничени до континентален Китай, сега водят до все по-голяма загриженост в Хонконг.

Как отговаря на това Пекин

Пекин заяви, че ще последва "твърд отговор" на всяко действие, предприето от Вашингтон.

"Призоваваме американската страна да спре да се намесва по въпроса за Хонконг и вътрешните работи на Китай под каквато и да е форма", заяви говорителят на китайското външно министерство Жао Лиджиан на пресконференция миналия петък.

*Big Data - термин, който описва големия обем данни - както структурирани, така и неструктурирани -, който затрупва бизнеса всеки ден. Но не е важно количеството данни. Важно е това, което организациите правят с данните. Big Data могат да бъдат анализирани за съдържащи се прозрения , които водят до по-добри решения и стратегически бизнес ходове.