Застрахователна компания "Лев Инс" от 2016 г. е сигнализирала компетентните институции и органи за проблеми със застрахователни измами в Италия, от които е последвало източване на национален ресурс, равняващ се на десетки милиони евро. Това съобщиха от ръководството на дружеството на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Застрахователите посочват, че след сигнал и до италианските власти са последвали арести на магистрати, лекари и адвокати по случаи със застрахователни измами. Сигнали са били подадени и до МВР, прокуратурата, КФН, Националното бюро на българските автомобилни застрахователи и европейските органи.

И други застрахователни дружества също се били оплакали от измами в чужбина. От "Лев Инс" посочиха, че у нас проблемът се неглижира.

На пресконференцията бяха обяснени и някои видове застрахователни измами, свързани с транспортно произшествие и автомобили, при които се иска българският застраховател да изплати щетата на пострадал. Това ставало чрез изфабрикувани документи от медицински лица за наранявания, както и чрез използване на лични данни на лица, които например са си загубили личните документи. Също така адвокати са завеждали дела за претенции без знанието на лицата, от чието име искат обезщетение. На по-късен етап гражданите, които са разбрали, че данните им се използват, са заявили пред нотариус, че никога не са присъствали на пътен инцидент, не са участвали или виждали такъв, както и че нямат претенции към застрахователното дружество.

Изпълнителният директор на "Лев Инс" Павел Димитров коментира, че вчера е излязъл доклад след направен одит на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи за заведените претенции пред него. В доклада се посочвало, че има извършени нарушения и има наличие на много недоказани претенции, които били стотици. За тези претенции нямало никакво доказателство, а се искало единствено обезщетение.

По думите му, до края на миналата година институциите в лицето на КФН и Националното бюро, чрез бившите си ръководители, са бездействали по проблема. Сега обаче имало решителност за справяне със ситуацията от новите ръководства.